Het beeld

Als een dagelijks programma eenmaal goed marcheert, na een zorgelijke aanloopperiode van vallen en opstaan, dan is er vaak geen houden meer aan. Dan dwing je het fortuin af en vallen alle onderdelen als stukjes van een legpuzzel in elkaar. Dat “geluk' valt in toenemende mate het nieuws- en cultuurmagazine De wereld draait door (VARA) ten deel.

Ned.3 (VARA), De wereld draait door, 14 februari, 19.09u.
Ned.3 (VARA), De wereld draait door, 14 februari, 19.09u.

Is het toeval dat er aandacht werd besteed aan Bernard Hulsmans en Pieter Steinz' bundel met artikelen over laatste nummers van jonggestorven popsterren - onder de titel Zwanenzangen - op de dag dat dode zwanen de aankomst van het vogelgriepvirus in Noord-Europa aankondigden?

Of dat de voor Shakespeare's Twelfth Night aangeschoven acteurs Carice van Houten en Frank Lammers grote fans blijken van Matthijs van Nieuwkerks medepresentator, de Belgische popmuzikant-filmmaker Tom Barman?

Een andere rode draad vormde de romantiek waar we gisteren bij stil hoorden te staan in het kader van Valentijnsdag. Ook Mart Smeets vroeg op de late avond in Studio Sportwinter (NOS) in een Turijns koffiehuis aan al zijn gasten of ze wel iets aardigs hadden gegeven of ontvangen. Volgens Smeets horen mannen iets voor hun vrouw mee te nemen en niet andersom. Kennelijk is de valentijnsliefde zoiets als een huwelijksaanzoek. Volgens de televisie is dat een exclusief mannelijk voorrecht, ook al liggen zulke zaken in onze streken vaak maatschappelijk genuanceerder.

Net als vader- en moederdag is die exploitatie van de naamdag van de heilige Valentijn natuurlijk een uitvinding van de commercie om de verkoop van chocola en bloemen te bevorderen. Het is ook een uit Amerika overgewaaide licht sentimentele traditie, die eerder hypocrisie en plichtmatige affectie lijkt te bevorderen dan authentieke emoties.

Maar om nu valentijnskaarten te gaan verbranden, dat voert wel weer erg ver. De wereld draait door liet een nieuwsitem zien over Indiase moslimvrouwen in niqaab die eerst woedend kaarten en hartvormige ballonnetjes uit de geschenkenwinkel haalden en ze vervolgens, als blijk van westerse decadentie, in de fik staken.

“Wat vinden we daar nu van?“ wilde Van Nieuwkerk van zijn tafelgenoten weten. Barman dacht geen moment na en zei: “Ze hebben gelijk!“ En zo dreigden fundamentalistische en nuchtere afkeer van modern consumentisme elkaar de hand te reiken, totdat Femke Halsema (GroenLinks) opperde dat zo'n daad in ieder geval getuigt van gebrek aan humor.

Ik had altijd begrepen dat een valentijn diende om in het geheim je liefde uit te kunnen spreken, een soort van mistletoe of sluier voor schrijvers. Of om eens iets van je te laten horen aan te lang verwaarloosde dierbaren.

Ook het NOS Journaal van acht uur opende, ongetwijfeld toevallig, met een valentijnsnieuwtje. Levend ingemetseld in Rotterdam was een 28-jarige vrouw, die daar bijna drie jaar lang gedwongen was een hennepplantage te verzorgen. Hoe die wiet dan geoogst en afgevoerd werd (door een luikje?), dat vertelde dit “schokkende verhaal“ niet. Dat zoiets zomaar kan gebeuren, ook in ons land, wanhoopte Philip Freriks! Enfin, de vrouw is bevrijd door de politie, en terug bij haar familie. Die had eerder de aangifte van vermissing ingetrokken, nadat ze weer eens iets van zich had laten horen.

    • Hans Beerekamp