Hayes Carll

Het is een opgeruimde jongen, Hayes Carll. Waar de meeste van zijn Americana-collega's hun inspiratie nogal eens uit tegenslagen putten, loopt deze Texaanse singer/songwriter aan de zonzijde van de straat.

Neem een vrachtrijderslied als Down the Road Tonight. Niks politiecontroles of ongelukken, maar de wonderlijke wereld die voorbij komt, van truck stop angels tot Van Zandt groupies. Zelden zullen er binnen één liedje meer beelden op de luisteraar zijn afgevuurd: “Drunken angels, blacktop racers/Holy rollers, whisky chasers/Lonestar drinkers, midnight ramblers/Dirt road diva's, highway gamblers“ - als een lawine gaat het door. Geen wonder dat Carll hier en daar vergeleken wordt met Dylan. Maar dat betreft alleen de ideeënrijke teksten. Carll zingt met hetzelfde gemak een bitterzoet lied (Good Friends) over het lot van oude vrienden, als over het einde van een moeizame relatie (Leave Here Standing).

De gitaren zijn veelal akoestisch, met elektrisch versterkte ondersteuning. Uitzondering is de smachtende hoofdrol voor een National steelgitaar in het met Guy Clark geschreven Rivertown.

Hayes Carll: Little Rock. Rounder MMACD 1023

    • Bart Jippes