Haïti onderzoekt verkiezingsfraude na vondst biljetten

Haïti onderzoekt verkiezingsfraude na vondst biljetten Port-au-Prince, 15 febr. Aanhangers van de Haïtiaanse presidentskandidaat René Preval vissen stapels stembiljetten uit een berg vuilnis in de hoofdstad Port-au-Prince. Op de meeste stembiljetten was de naam van presidentskandidaat Preval aangekruist. De vondst lijkt de beschuldigingen van Preval en van zijn aanhangers dat er is gefraudeerd, te bevestigen. De Haïtiaanse interimregering heeft besloten dat er geen verdere uitslagen bekend zullen worden gemaakt. De kiesraad stelt eerst onderzoek in naar mogelijke fraude. In de laatste officiële telling stond Preval op iets minder dan de helft van de stemmen, waardoor een tweede verkiezingsronde noodzakelijk zou zijn. De vooral onder arme Haïtianen populaire oud-president Preval - een aanhanger van de twee jaar geleden verdreven president Aristide - noemde de verkiezingen gisteren ongeldig. Waarnemers uit de Europese Unie en uit Canada die de verkiezingen volgen, weigeren commentaar te geven, wegens de gespannen situatie in het land. Ook gisteravond was het na de vondst van de stembiljetten lang onrustig. Vandaag is het mandaat van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Haïti door de Veiligheidsraad van de VN met een half jaar verlengd. Foto Reuters Supporters of Haitian presidential candidate Rene Preval show ballots found at a dump area in Port-au-Prince February 14, 2006. Former Haitian President Preval said on Tuesday massive fraud had prevented him from winning a first-round victory in last week's election but the government had agreed to delay publishing the result while he gathered proof. REUTERS/Carlos Barria REUTERS