Grieks kabinet drastisch gewijzigd

De Griekse premier Kostas Karamanlís heeft gisteren, bijna op de helft van zijn vierjarige regeerperiode, een aantal langverwachte wijzigingen in zijn kabinet aangebracht. Zes van de negentien ministers zijn vervangen of hebben een andere ministerspost gekregen.

De belangrijkste verandering betreft de portefeuille van Buitenlandse Zaken, die in handen komt van Dora Bakoyánnis (52), dochter van oud-premier Konstadínos Mitsotákis en sinds 2003 “Olympisch' burgemeester van Athene.

Een andere in het oog springende mutatie betreft Jórgos Voulgarákis. Hij lag als minister van Openbare Orde de laatste maanden onder vuur wegens zijn aanpak van enkele mysterieuze affaires: de ontvoering van 28 Pakistanen en een omvangrijk afluisterschandaal waarbij ook mobiele telefoontjes van de halve ministersploeg bleken te zijn afgetapt. Voulgarákis wordt minister van Cultuur, een functie die de premier tot dusver zelf bekleedde.

Karamanlís won in maart 2004 de verkiezingen, met als inzet de strijd tegen corruptie. Tot nu toe hebben 36 kopstukken van het regeringsapparaat, die het leerstuk van “zuivere handen' niet waar konden maken, terug moeten treden. Peilingen laten een vrij sterke daling in steun voor ND zien, maar de premier blijft als boegbeeld redelijk overeind en de socialistische oppositie onder leiding van Jorgos Papandréou boekt nauwelijks winst.

Karamanlís kondigde gisteravond aan dat hij zijn “hervormingspolitiek“ wil voortzetten en versnellen, met name waar het gaat om noodlijdende staatsbedrijven. Niet voor de eerste keer sprak hij van “herstichting van de staat“.

Verwacht wordt dat de Griekse buitenlandse politiek onder leiding van Bakoyannís dynamischer zal worden - sommigen zeggen pro-Amerikaanser - dan onder de grijze Pétros Molyviátis (78), die zich nu uit het openbare leven terugtrekt. De benoeming van Bakoyánnis heeft op Cyprus tot gemengde reacties geleid, omdat zij net als haar vader verklaard voorstander was van het plan van secretaris-generaal Kofi Annan voor hereniging van het eiland; dat plan werd met grote meerderheid door de Grieks-Cyprioten verworpen.

    • F.G. van Hasselt