Gevaarlijke vogelgriep rukt op in Europa

De voor mensen dodelijke vogelgriep, veroorzaakt door het virus H5N1, rukt verder op in de Europese Unie. In vijf dagen tijd hebben zich in zeven Europese landen uitbraken voorgedaan, nu ook in Duitsland en Oostenrijk gevallen zijn vastgesteld.

Dode zwanen die gevonden zijn op het Duitse Oostzee-eiland Rügen, blijken te zijn besmet met het griepvirus. Dat hebben deskundigen van het Robert Koch-instituut in Berlijn vannacht geconstateerd.

In Oostenrijk is het virus gisteren vastgesteld bij twee dode zwanen nabij Graz in de provincie Stiermarken. De EU spreekt in dit geval nog van “een zware verdenking“ van vogelgriep, zolang er geen bevestiging is gekomen van het referentielaboratorium in het Engelse Weybridge.

In een reactie op de uitbraak heeft Duitsland de ophokplicht voor pluimvee vervroegd van maandag naar vrijdag. Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben met onmiddellijke ingang een ophokplicht ingesteld. Gisteravond en vanmorgen werden op drie Deense eilanden dode zwanen en andere vogels gevonden, aldus de Deense televisie.

In Nederland geldt de ophokplicht vanaf maandag. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw zei vanmorgen dat wegens de uitbraak in Duitsland opnieuw naar de Nederlandse maatregelen wordt gekeken. De Nederlandse pluimveehouders pleitten vanmorgen voor versnelde invoering van de ophokplicht. De Rotterdamse viroloog A. Osterhaus noemde het tegenover het ANP “niet onmogelijk dat het (virus) over enkele dagen ook hier is“.

Eerder deze week meldden Griekenland, Slovenië, Italië, Roemenië en Bulgarije vogelgriep.

zwanen: pagina 5