Foei Wang!

Als schaatsster Manli Wang gisteren op enige clementie van haar landgenoten had gerekend, kwam zij gisteren van een koude kermis thuis. Tijdens de persconferentie toonden de Chinese journalisten weinig begrip voor het feit dat de sprintster net naast het goud had gegrepen op de 500 meter. Wang barstte daarop in snikken uit.

De schaatsster - die voorafgaand aan de Spelen als één van de favorieten voor de olympische titel werd beschouwd - kreeg een spervuur aan verwijten te horen. “Waarom heb je geen goud gewonnen“ wilde een journalist weten. “Welke fout heb je gemaakt“ vroeg een ander zich af.

De schaatsster gaf in eerste instantie beleefd wat plichtmatige antwoorden. Toen een vrouwelijke tv-verslaggeefster de gênante situatie probeerde te redden, door te zeggen dat ze trots op haar zilveren medaille was, werd het Manli Wang te veel. De tranen rolden over haar wangen, waarna ze hevig ontdaan de persconferentiezaal verliet.