Flesje Spa? Inleveren!

De atleten zijn het stralende middelpunt van een commercieel circus. Teleurgestelde Nederlandse schaatsers die “slechts' zilver hebben gewonnen, moeten een paar uur later contractueel verplicht in het Holland Heineken House opdraven. Hoofdsponsors als Coca-Cola, Samsung, Kodak en Panasonic zijn machtige partijen en ze dulden geen concurrentie. Rivaliserende bedrijven die meeliften (“ambush marketing') op de vijf olympische ringen, worden voor de rechter gedaagd. Visa (creditcard) en Bonacqua (bronwater) zijn ook hoofdsponsor. Met als gevolg dat je op olympische locaties niet met Mastercard kunt afrekenen en geen flesje Spa mee naar binnen mag nemen. Is dat even jammer voor de onwetende olympische debutant. Zijn flesje water wordt uit z'n handen gegrist en de aanbetaling van het hotel moet noodgedwongen contant.

    • Jaap Bloembergen