De Stemming

Zetelroof

Zullen de lokale partijen op 7 maart hun opmars van maart 2002 voortzetten? Nee, zegt politicoloog Jean Fransman, daar hoeven landelijke partijen zich niet te veel zorgen over te maken. Fransman doet die voorspelling in het tijdschrift Socialisme & Democratie van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting. Er doen weliswaar veel meer lokale partijen aan de verkiezingen mee, maar door versnippering, zetelroof en afsplitsingen zal hun invloed gering zijn. Het aantal afsplitsingen is in deze raadsperiode vervijfvoudigd ten opzichte van de vorige periode, blijkt uit cijfers van Fransman. Meestal gaat het om lokale partijen. Veel gevaarlijker voor de gevestigde orde zijn, volgens Fransman, partijen die zich op allochtone kiezers richten en de partijen die de naam Transparant' voeren. Nog een advies voor de PvdA: pas op voor de SP, die naar verwachting van Fransman fors gaat winnen. In veel gemeenten doet die partij voor het eerst mee. (GV)

WFA08:ROTTERDAMSE VERKIEZINGSDEBAT:ROTTERDAM;30NOV2005- Gisteravond vond in Rotterdam het eerste lijsttrekkersdebat plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006. Na de extreme overwinning van Leefbaar Rotterdam, toen nog onder de leiding van Pim Fortuyn en het grote verlies van de PvdA. De Pvda heeft zijn meest charismatische Rotterdammer ingezet om Rotterdam terug te winnen namelijk Peter van Heemst. Leefbaar heeft de vriend van Fortuyn, Marco Pastors als lijsttrekker. Pastors en van Heemst zijn de grote hoofdrolspelers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Op de foto: (l) Peter van Heemst en (r) Marco Pastors. WFA/cs/str. Kees Spruijt WFA WFA

Opsteker

Een mooie opsteker, noemt PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst de jongste peiling in Rotterdam: 20 zetels voor de PvdA, 11 voor Leefbaar Rotterdam. In 2002 was dat bijna omgekeerd: 17 voor Leefbaar Rotterdam, 11 voor de PvdA. De uitkomst van de peiling is te danken aan de allochtone kiezers, die dit jaar voor het eerst van plan zouden zijn massaal te gaan stemmen. Veel autochtone kiezers zouden juist overwegen thuis te blijven. Mocht de peiling uitkomen, dan zou de uitkomst van de verkiezingen kunnen luiden dat de polariserende toon waarmee de leefbaren vier jaar geleden nog grote aantallen traditioneel niet-stemmende autochtone kiezers verleidde, deze keer de allochtone niet-stemmers naar de stembus heeft gelokt. Intussen heeft lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam laten weten hoe de landelijke partij gaat heten die hij wil oprichten: NLMP. Dat staat voor Nederland en Marco Pastors, maar óók voor Niet Lullen Maar Poetsen. (GP)

Bestuursbobo's

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) leek het parlement gisteren erg dankbaar. Al was het maar voor het verschaffen van een excuus. Met een beroep op verplichtingen in de Eerste Kamer kon hij gisteravond al vroeg uit Utrecht vertrekken van een lokale D66-verkiezingsbijeenkomst.

PvdA'er Staf Depla was de enige niet-D66'er. Hij mocht na het vertrek van Pechtold de klappen opvangen, zo bleek. De chaotisch verlopende avond ging Depla zichtbaar steeds meer tegenstaan. Zeker toen Maarten Timmermans, vriend van de nummer tien op de Utrechtse D66-kieslijst, constateerde dat er veel belanghebbenden van besturen en heel erg weinig gewone bewoners waren. Je moet niet doen alsof we allemaal bestuursbobo's zijn!, riep Depla met een donkerrood aangelopen gezicht. Om kwaad de rest van het zojuist opgeworpen discussiepunt dood te slaan: Het zijn hier allemaal mensen die zich heel hard inzetten! (AH)

    • Gretha Pama
    • Martin Steenbeeke
    • Arne Hankel