Cel voor leider oppositie Minsk

In Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, is gisteren een van de leiders van de oppositie, oud-parlementslid Sergej Skrebets, veroordeeld tot tweeënhalf jaar werkkamp wegens misbruik van een overheidskrediet en “illegale commerciële activiteit“. De oppositie ziet de veroordeling als een onderdeel van de toenemende druk van het bewind in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 19 maart.

Skrebets, tot zijn arrestatie in mei vorig jaar een oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen, was aanvankelijk beschuldigd van het illegaal aanwenden van geld van buitenlandse donoren en van een poging om steekpenningen te vragen. Die aanklachten verdwenen later, zonder uitleg, stilletjes van tafel. Na zijn veroordeling door het Hooggerechtshof zei Skrebets dat het vonnis het resultaat is van “politieke onderdrukking“ door het bewind van president Aleksandr Loekasjenko. Naast Skrebets werd ook zijn broer Aleksandr veroordeeld, tot twee jaar voorwaardelijk; beiden moeten ook een boete van 360.000 dollar betalen.

Skrebets is de laatste in een reeks van oppositieleiders die de afgelopen jaren de gevangenis zijn ingedraaid. De bekendste van hen is Michail Marinitsj, de tegenstander van Loekasjenko bij de presidentsverkiezingen van 2001. Hij werd in 2004 tot vijf jaar strafkamp veroordeeld wegens “diefstal van computers en illegaal wapenbezit“.

In een ander proces is de leider van de oppositionele jeugdorganisatie Zoebr, Jevgeni Afanagel, samen met 21 andere Zoebr-leden, veroordeeld tot 21 dagen gevangenisstraf wegens “vandalisme'. De 22 jongeren werden door de politie opgepakt toen ze bijeen waren om te praten over een demonstratie tegen het bewind.

Zoebr is een jongerenbeweging die in Wit-Rusland is opgericht analoog aan de jongerenbewegingen die actief waren in de Oranje Revolutie in Oekraïne en de Rozenrevolutie in Georgië.

Aleksandr Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is, is er in het Westen van beschuldigd de oppositie en de onafhankelijke media te onderdrukken en verkiezingen te vervalsen. In Wit-Rusland zijn diverse kritische journalisten en oppositieleiders spoorloos verdwenen en waarschijnlijk vermoord. Het Westen heeft de president, die bekend staat als de laatste dictator van Europa, de afgelopen jaren zo goed als volledig genegeerd.