Botsing regime en sufi's in Qom (Iran)

In Qom, het centrum van de Iraanse shi'itische islam, zijn gisteren onlusten uitgebroken. Verscheidene Iraanse media melden een confrontatie tussen veiligheidsdiensten en derwisjen, die deel uitmaken van de sufistroming binnen de islam.

Inzet van de strijd was een ontmoetingscentrum dat volgens de autoriteiten illegaal was gebouwd door de sufi's. Nadat er een ultimatum voor hun vertrek was verstreken, weigerden de sufi's weg te gaan. Daarop sloegen leden van de Baseej, de moraalpolitie, een beleg rond het gebouw, en braken gevechten uit. 's Avonds trokken politie-eenheden uit Teheran de stad binnen. Met traangas namen ze het gebouw over, zo meldde een ooggetuige. “Vrijwel alle sufi's die in het gebouw waren, zijn opgepakt en het gebouw is afgebroken“, vertelde de ooggetuige per telefoon. In totaal zouden 500 arrestaties zijn verricht; 200 sufi's zouden zijn gewond.

Het sufisme is een mystieke stroming, waarbinnen de liefde voor God centraal staat. Derwisjen proberen door meditatie, zelfkastijding en dans dichter bij God te komen. Hoewel sufi's afwijken van de Iraanse staatslijn die voor de islam is gesteld, worden ze doorgaans getolereerd.

Wijlen ayatollah Khomeiny, oprichter van de islamitische republiek, heeft het sufisme uitgebreid bestudeerd in zijn jeugd. Hij was een expert inzake mystiek binnen de islam. Omdat dit een gevoelig onderwerp is in de shi'itische tak van het geloof, was Khomeiny er in latere jaren minder open over.

Vrijwel alle minderheden in Iran hebben problemen met de conservatieve overheid. Er zijn de afgelopen maanden verscheidene opstanden geweest in Iraans Koerdistan. In Zuidoost-Iran zijn er problemen met de sunnitische Baluchi's. In Khuzestan, dat voornamelijk wordt bevolkt door Arabieren, zijn bomaanslagen gepleegd op overheids- en burgerdoelen. Ook zijn er incidenten geweest met joden en christenen.