Bilal L. veroordeeld tot drie jaar celstraf

Bilal L. (21) is gisteren veroordeeld tot een celstraf van drie jaar wegens het beramen van terroristische aanslagen en ronselen voor de islamitische, gewapende strijd. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat L. in de gevangenis doorging met zijn activiteiten terwijl hij een gevangenisstraf uitzat wegens het bedreigen van Tweede-Kamerlid Geert Wilders.

L. is de eerste terreurverdachte die is veroordeeld wegens “voorbereidingshandelingen met terroristisch oogmerk en rekrutering“ volgens de nieuwe Wet terroristische misdrijven. Die is sinds augustus 2004 van kracht. L. maakt volgens justitie ook deel uit van de vermeende terroristische Hofstadgroep, waarvan dertien leden momenteel terechtstaan. De rechter doet in dit “Hofstadproces' uitspraak op 10 maart.

Volgens een getuige zou L. ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij de moord op cineast Theo van Gogh. L. zou tijdens zijn detentie tegen medeverdachte Jamal B. hebben opgebiecht de fiets en het vuurwapen te hebben geleverd die bij de moord gebruikt werden door de moordenaar, Mohammed B. Volgens B. zouden ook de andere “leden van de Hofstadgroep' vooraf op de hoogte zijn geweest van de plannen van Mohammed B. In het Hofstadproces trok Jamal B. echter zijn verklaring bij de recherche in. Ook Bilal L. ontkende enige betrokkenheid bij de moord.

De rechtbank achtte de belastende verklaringen van enkele medegedetineerden en het gevangenispersoneel over L. betrouwbaar. Tijdens zijn detentie sprak L. met medegedetineerden over trainingskampen in Afghanistan. Hij zei dat het hem geweldig leek “zich op te blazen op een drukke plek en te sterven als martelaar“. De rechtbank acht ook bewezen dat jihadistische documenten niet achteloos op zijn USB-stick zijn gezet, zoals L. beweerde. Volgens de raadsman van L., gaat het om oud materiaal.