Bijzonder gevoel

“Voor de schaatsers zijn dit leuke Spelen. Het olympisch dorp is heel dicht bij de ijsbaan, alles is er dik in orde. We zitten verspreid over verschillende appartementen maar iedereen trekt elk vrij uurtje naar de kamer van Lasse Saetre en Petter Andersen, ons centrale verzamelpunt hier.

Deze groep hangt enorm aan elkaar. Na alles wat ik in Nederland heb meegemaakt, blijft dat voor mij bijzonder. Ik zit tegenover Havard Bokko, die een computerspelletje doet. Hij stopt daar alleen mee om te schaatsen of te slapen. Aparte jongen. Achttien jaar, maar compleet onverstoorbaar in dit circus van de Spelen.

De rest van de groep kijkt op de computer naar andere sporten. Ik zie hoe twee Noorse biatleten met zilver en brons een Duitse winnaar op de schouders nemen. Jezus! Voor Noorwegen zijn de Winterspelen belangrijk. Ze hebben al flink wat medailles gewonnen. Alleen de schaatsers nog niet...

Je weet dat er kritiek komt als de prestaties tegenvallen. Ik kan geen Noors lezen, maar dat is niet eens nodig om te weten dat ik nu de shit over me heen krijg. De ene dag ben je de held, de volgende dag kan je er niets meer van. Het zal wel. Zien die mensen the big picture? Twee jaar geleden kwamen de Noren vanuit het niets.

We hebben World Cups gewonnen, afstanden op EK en WK, wereldtitels. Nu valt een schaatser een beetje tegen op de vijf kilometer, en dan zouden we er ineens niets meer van kunnen? Dit soort dingen mag geen invloed krijgen op de groep. Zal ook niet gebeuren. Ze weten wat ze hebben gedaan, hoe fit ze zijn.

Ik sta inmiddels op de gang en als ik naar binnen kijk, krijg ik een bijzonder gevoel. Toen ik in de zomer van 2003 met deze schaatsers begon, zat ik er privé behoorlijk doorheen. Zij hebben mij toen geweldig gesteund. Ik zal er alles aan doen deze Spelen voor hen tot een succes te maken.“

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller