AzG stapt uit SHO wegens onvrede werving

Artsen zonder Grenzen (AzG) stapt per direct uit Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De manier waarop SHO fondsen werft, sluit niet aan bij het verlenen van directe medische hulp door AzG, zo zegt operationeel directeur van AzG Michiel Hofman vandaag in een reactie.

Hofman stelt dat de publieke, nationale belangstelling voor humanitaire crises als die in Darfur, Somalië, Congo en Bangladesh te klein is om een succesvolle actie te organiseren. “Toch is er juist voor dit soort vergeten conflicten veel geld nodig voor medische noodhulp.“

Vlak na de tsunami maakte AzG bekend geen fondsen meer nodig te hebben. AzG had net van zijn donateurs toestemming gekregen de ingezamelde gelden ook voor andere acties te gebruiken. Een soortgelijke gebeurtenis deed zich voor na de aardbeving in Kashmir, aldus Hofman. “Voor het publiek was dat verwarrend“, zegt de operationeel directeur. “Je zou kunnen zeggen: we blijven in SHO. Baat het niet, dan schaadt het niet. Elke euro is er één.“ Maar volgens hem wegen de via SHO verkregen gelden niet op tegen de daling van het aantal giften door verwarring bij het publiek.

Thea Hilhorst, hoofddocent rampenstudies aan de Wageningen Universiteit, snapt wel dat AzG uit SHO is gestapt. “Artsen zonder Grenzen is altijd een organisatie geweest die meer op zichzelf werkte dan de anderen in SHO.“ AzG werkt nergens ter wereld in vaste samenwerkingsverbanden, bevestigt een woordvoerder van AzG.

Toch vindt Hilhorst het “jammer“ dat AzG is vertrokken. “Voor de kennis en de discussie binnen SHO, wat ze van elkaar kunnen leren. AzG is samen met het Rode Kruis de enige van de samenwerkende hulporganisaties die acute noodhulp levert, die direct kan uitrukken als er iets gebeurt.“

SHO zegt in een reactie het jammer te vinden dat AzG is verdwenen, maar zegt “de beslissing te respecteren“. SHO onderstreept dat het in de toekomst mogelijk blijft dat AzG deelneemt aan een nationale actie.

In 2004 kwam 1,3 procent van de inkomsten van AzG uit SHO-gelden. Sinds 1999 heeft AzG gemiddeld twee procent van de totale SHO-inkomsten gebruikt, 8,8 miljoen euro.