Ajax-fans vijf jaar geweerd bij ADO

De komende vijf jaar mogen er geen uitsupporters aanwezig zijn bij wedstrijden tussen de voetbalclubs van ADO Den Haag en Ajax. Dat heeft de Haagse burgemeester Deetman vanochtend bekendgemaakt. De maatregel is genomen in samenspraak met beide voetbalclubs en de KNVB.

Aanleiding voor de maatregel is de overval van zeventig Ajax-hooligans op het supportershonk van ADO, afgelopen vrijdag, waarbij acht supporters gewond raakten. Ajax-fans mochten hierdoor zondag niet aanwezig zijn bij ADO-Ajax en in beide steden werden noodverordeningen ingesteld.

De Amsterdamse burgemeester Cohen verbood de ADO-supporters om van zaterdagavond 18.00 uur tot maandagochtend in Amsterdam te komen. Door diezelfde noodverordening lukte het de politie zaterdagavond om de “Ajax-supporters' die zich diezelfde avond bij het supportershome naast de Arena hadden verzameld te dwingen weg te gaan en hun auto's achter te laten. De Ajax-supporters kregen hun auto's pas zondag terug, nadat die grondig en langdurig door de politie waren geïnspecteerd.

Een politiewoordvoerder zei dat er bij een inspectie van het supportershome van Ajax zaterdagavond tientallen wapens werden aangetroffen, en verder nog zwaar vuurwerk, een ploertendoder en een grote partij harddrugs. Alles werd in beslag genomen. Na de aanval van vrijdagavond op het supportershome van ADO arresteerde de politie op de wegen richting Amsterdam ook tien supporters van Ajax. Ze zouden tot de “harde kern' behoren.

Deetman verwijst in zijn besluit ook naar eerdere botsingen tussen de supportersgroepen van ADO en Ajax. Sinds ADO weer in de eredivisie speelt, komt het geregeld tot gewelddadige confrontaties. Verwacht wordt dat de ADO-fans zich willen revancheren na de bestorming op hun supportershome.

Na drie jaar bekijken de betrokken partijen of de genomen maatregel wordt opgeheven.