www.nrc.nl

Deze week op de scholierensite van nrc.nl:

Witte rappers

Wat hebben de muzikanten Eminem, Joss Stone en Elvis Presley met elkaar gemeen? Ze werden als blanken beroemd met muziek die als 'zwart' gold: respectievelijk rap, soul en rock'n'roll. En ze hebben er meer mee verdiend dan hun zwarte voorbeelden. Is hier sprake van diefstal?

Kevin Phinney, auteur van Souled American. How Black Music Transformed White Culture: 'Als diefstal betekent dat je iets neemt dat niet van jou is, en het presenteert alsof dat wel zo is - welke muzikant heeft dan niet gestolen?' Phinney beschrijft de zwarte muziekstijlen chronologisch, en analyseert per stijl de kruisbestuiving tussen wit en zwart: van ragtime, jazz, gospel, blues, rock'n'roll, tot en met disco en hiphop, met veel citaten, anekdotes en voorbeelden. Zijn boek is een aanrader.

In de weekkrant

Langzaam en schijnbaar onvermijdelijk schuift het kabinet op in de richting van meer kernenergie

Eenzame piekeraars kunnen nu sociaal sudoku'en

Antropoloog Forth over het verband tussen de prehistorische Floresmens en lokale volksverhalen over kleine mensjes

Geen khaki, maar groene gevechtspakken in Uruzgan

De EU moet toegankelijker worden voor genvoedsel. Maar angst ervoor heeft de overhand gekregen

En: studente Janneke Wijkmans wijdt haar nieuwe column aan Valentijnsdag. 'Valentijn is egoïstisch en kil. Heel anders dan de kerstman.'