Webdomein voor telefoon

Gewone websites zijn te ingewikkeld om te te bekijken op mobiele telefoons. Vandaar dat gsm-fabrikanten de komende zomer het internetdomein .mobi introduceren, speciaal voor gebruik in gsm's.

Het initiatief werd aangekondigd op de 3GSM-beurs in Barcelona en krijgt steun van onder meer Nokia, Sony-Ericsson en Samsung en telecomproviders Vodafone en T-Mobile. De organisatie van .mobi is in handen van mTLD (http://demo.mtld.mobi/).

Wegens hun beperkte schermoppervlakte kunnen gsm's geen ingewikkelde webpagina's tonen. Veel websites bevatten bovendien te veel gegevens om via een mobiele verbinding te bekijken. Op het .mobi domein moeten louter simpele, gsm-vriendelijke pagina's verschijnen. Het nieuwe top level domain .mobi staat los van de 'versimpelde' programmeertalen die bijvoorbeeld al bij mobiel internet via WAP en iMode gebruikt worden.