VS willen met Maghreb meer militair contact

De Verenigde Staten willen de militaire contacten met Marokko, Algerije en Tunesië de komende jaren versterken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gezegd tijdens een driedaags bezoek aan de Maghreblanden dat gisteren met een ontmoeting met de Marokkaanse koning Mohammed VI werd afgesloten.

Het bezoek van Rumsfeld, dat omgeven werd met scherpe veiligheidsmaatregelen, had plaats in het kader van de Amerikaanse 'oorlog tegen terreur'. De VS onderhouden traditioneel nauwe militaire contacten met Marokko en Tunesië. Met Algerije zijn de banden pas de laatste jaren aangehaald. Het afgelopen jaar had voor het eerst een uitwisselingsprogramma op militair niveau plaats.

De Marokkaanse regering ontkende tegelijk bij monde van zijn minister van Binnenlandse Zaken dat de Verenigde Staten betrokken zijn bij de bouw van een geheim verhoorcentrum voor terroristen. Daarmee reageerde de minister op een bericht in de Britse Sunday Times, die afgelopen weekeinde meldde dat Marokko met de hulp van de VS een dergelijk detentiecentrum aan het bouwen is ten zuiden van de hoofdstad Rabat. Dit zou zijn bevestigd door bronnen binnen 'westerse inlichtingendiensten'.

In de onafhankelijke Marokkaanse pers werd reeds vorig jaar november melding gemaakt van een bouwlocatie waar de Marokkaanse geheime dienst DST actief zou zijn. Lokale omwonenden spraken daarbij van regelmatige aanwezigheid van Amerikanen rond de veronderstelde bouwplek. In een korte verklaring over de berichten aan het officiële persbureau MAP spreekt de Marokkaanse regering evenwel van 'pure verdachtmakingen, die fundamenteel tegengesproken worden'.

De rol van Marokko bij de geheime vluchten met gevangenen tussen het Midden-Oosten, Europa en de Amerikaanse basis Guantánamo Bay kwam vorig jaar aan het licht bij de registratie van vluchtroutes. Een van de gevangenen die via deze vluchten werd vervoerd en uiteindelijk in Guantánamo Bay terechtkwam, Benyam Mohammed al-Habashi, verklaarde tegenover Amnesty International dat hij in Marokko was gemarteld. Daarbij werd onder andere in zijn penis gesneden met een mes. In totaal had hij anderhalf jaar in een Marokkaanse gevangenis vastgezeten, aldus zijn verklaring.

In de Marokkaanse pers is terughoudend gereageerd op het bezoek van de Amerikaanse minister, dat gisteren samenviel met een ontmoeting tussen de koning en de Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw en de aankomst van de Tsjechische premier Jiri Paroubek. Vorige week nog werd in Rabat een protestdemonstratie gehouden in verband met de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed. Het financiële dagblad L'Economiste waarschuwde voor het negatieve imago van de Verenigde Staten in de regio als symbool 'van de macht die Irak en de dictatuur van Saddam Hussein vernietigde zonder te voorzien hoe de staat hersteld moest worden'. Volgens het dagblad hebben de Verenigde Staten op dit terrein nog veel uit te leggen.