Vier soldaten VS gedood in Uruzgan

Vier Amerikaanse militairen zijn gisteren omgekomen bij een bomaanslag in de Afghaanse provincie Uruzgan. De militairen waren in een gepantserd legervoertuig op patrouille in een vallei in het district Deh Rawood, toen een geïmproviseerde bom langs de weg ontplofte.

Meteen na de explosie werden de militairen beschoten met geweervuur en raketgranaten. Ze vochten terug en kregen versterking van gevechtshelikopters en vliegtuigen. Dat maakte een woordvoerder van het Amerikaanse leger bekend.

Uruzgan is een van de vier provincies in Zuid-Afghanistan waar in de komende maanden militairen van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF gelegerd zullen worden. Nederland zal namens ISAF 1.200 tot 1.400 militairen in Uruzgan stationeren.

De Talibaan hebben de aanslag opgeëist. Woordvoerder Mullah Mohammad Hassan Rahmani, voormalig gouverneur van de provincie Kandahar, ten zuiden van Uruzgan, dreigde dat de Talibaan het geweld verder zullen opvoeren naarmate de winterkou afneemt. 'De Amerikaanse strijdkrachten zijn hulpeloos geworden voor de zelfmoordaanslagen en andere aanvallen van de Talibaan. [..] Een toename in buitenlandse strijdkrachten levert de Talibaan makkelijke doelwitten en maakt het makkelijker om aan te vallen en verliezen te veroorzaken', zei Rahmani tegen persbureau Reuters.

Vanochtend was nog onduidelijk hoeveel doden er onder de aanvallers waren gevallen. In de westelijke buurprovincie Helmand kwamen gisteren vijf door het Amerikaanse leger gesteunde Afghaanse strijders om toen zij in een hinderlaag liepen en in een vuurgevecht met de Talibaan verwikkeld raakten.

Voor de Amerikanen, die 18.000 militairen in Afghanistan gelegerd hebben, is de dood van de vier militairen het grootste verlies sinds vier maanden geleden vijf doden vielen bij een helikoptercrash. In 2005 vielen bij de strijd tegen Al-Qaeda en de Talibaan 1.600 doden, onder wie 91 Amerikaanse militairen. Dat is het dubbele aantal van dat in 2004. Van de Amerikaanse doden die sinds de verdrijving van het Talibaan-regime eind 2001 zijn omgekomen, stierf ongeveer de helft door vijandelijk vuur, de andere helft door ongelukken, meest met helikopters.