Vedette

'Vanmorgen (maandag, red.) hebben we een paar uurtjes getraind. Dat kost mijn schaatsers geen enkele moeite, ze zijn niet anders gewend. Niemand is qua fitness beter dan wij. En ook bij een tegenslag blijft deze groep aan elkaar hangen. De meesten kennen elkaar al jarenlang, ze weten precies wat ze in zo'n geval wel en niet moeten zeggen. Ik proef absoluut de spirit om nog iets heel moois van deze Olympische Spelen te maken. Zelf ben ik de teleurstelling ook kwijt. Het enige dat we nog missen is a sparkle, iets extra's waardoor bijzondere dingen ontstaan. Ik verheug me daarom nu al op de ploegenachtervolging. Daar kan zomaar iets geks gebeuren. Voor Eskil Ervik is het een uitgelezen mogelijkheid om erdoor te komen. Ik zie niet zoveel ploegen die beter zijn dan wij.

Ik heb net op mijn kamer in het olympisch dorp naar de 500 meter voor de mannen gekeken. Even Wetten deed niet mee, hij moet zijn energie sparen en zich helemaal focussen op die ene grote race: de duizend meter. Wat geniet ik van Joey Cheek! Vooral zijn eerste 500 meter was van bijzonder niveau. Ik ken Joey goed, vanaf het moment dat hij met schaatsen begon. Erg aardige jongen. Als ik iemand dit gun, dan hem. Ik zie zo nog een gebeurtenis voor me van vier jaar geleden. Na de laatste wereldbekerwedstrijden in Heerenveen bleef Joey een paar weken in Nederland. Ik was samen met Timmer in Amsterdam naar een concert van Britney Spears. Joey Cheek kwam ook, samen met Erben Wennemars.

Zag je ze samen lopen, de onbekende Cheek naast de grote vedette Wennemars.

Hoewel Joey toen al een bronzen medaille had gewonnen op de Olympische Spelen van Salt Lake City en Erben nog altijd wacht op zijn eerste olympische medaille. Na dit goud op de 500 meter is wel duidelijk wie de echte vedette is.'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller