Televisie Film van de dag

Clueless. De tienerkomedie Clueless maakte van Alicia Silverstone een ster en verrijkte de vocabulaire van de (Amerikaanse) populaire cultuur met kreten als lang en verbaasd aan te houden what if en het verveelde whatever. De aanstekelijke satire op de materialistische tienercultuur en de opgeblazen pretenties van nieuwe rijken werd gebaseerd op Jane Austens Emma. Welbeschouwd is Clueless een uiterst getrouwe Jane Austen-adaptatie, ondanks de verplaatsing van de actie naar Californië anno 1995. Cher (Silverstone) is, net als haar leeftijdsgenoten, bezig met uiterlijk, uitgaan en banksaldi. Gelukkig heeft ze een hart van goud en leert ze tijdens de film haar egoïsme om te zetten in altruïsme. Regisseur Heckerling, die eerder al het geestige Fast Times at Ridgemont High maakte, houdt de vaart er in en filmt alles in oogverblindende zuurstokkleuren. Whatever.

(Amy Heckerling, 1996, VS), Veronica, 18.40-20.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg