Speciale stofzuiger stopt allergenen niet

Rotterdam, 14 febr. Geavanceerde stofzuigers met een zogenoemd HEPA-filter bieden geen betere bescherming tegen katten-allergenen en stofmijt dan ouderwetsere stofzuigers. Britse onderzoekers verbonden aan het North West Lung Centre in Manchester hebben dit aangetoond (Allergy, januari). Zij maten de blootstelling aan allergenen tijdens het stofzuigen door middel van een monsterapparaatje dat in de neus van proefpersonen was aangebracht. In het onderzoek werden vijf gloednieuwe HEPA-stofzuigers vergeleken met een gewone stofzuiger. Er werd geen wezenlijk verschil gevonden en het heeft dus geen zin astma-patiënten een HEPA-stofzuiger aan te raden. Al eerder, in 2002, stelde dezelfde onderzoeksgroep vast dat stofzuigen en - vooral - het legen van de stofzak de blootstelling aan allergenen verhoogt.