Reünietoneelstuk

Wat te doen in situaties waar nog geen gedragsregels voor bestaan? In aflevering 6 van 'de jungle': goed overkomen op een reünie van je middelbare school.

Een middag, een avond, of misschien wel een hele dag doorbrengen met mensen die jou zien als pukkelige puber. Een feest vieren waarvan het enige thema is 'we worden oud en onze jeugd is eeuwig voorbij'. Waarom zou je dat vrijwillig doen? Geen idee. Maar duizenden mensen doen het, elk jaar, als ze naar hun middelbare school-reünie gaan. Misschien om het beeld van die pukkelige puber recht te zetten, misschien om die oude liefde eindelijk te zoenen, misschien vanwege al het 'jeugdsentiment' dat je schijnt te moeten hebben. Slechte redenen, maar dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt: hoe je je door die middag in de bloedhete aula of gymzaal heenslaat.

Een goede voorbereiding is alles. Zie deze bijeenkomst als een proefwerk. Deze mensen kennen je uit je zwakste periode: de puberteit. De tijd van het pesten, het fokken en genadeloos je onzekerheidjes spotten en eroverheen trappelen. Denk bijvoorbeeld aan dat meisje dat altijd op je zwakste momenten riep: 'Hee, je bloost!' Waarop je nog roder werd, al was dat eigenlijk niet mogelijk.

Bij de voorbereiding hoort enige research op Google en Schoolbank.nl. Oriënteer je vast een beetje. Wat is er van je klasgenoten geworden? Voorkennis helpt als je ze straks te woord staat, denkend 'Haha, hij zet heel vaak berichtjes op een obscuur forumpje over Knightrider' of 'Oppassen, zij is heel erg met dieren bezig, dus niks naars over dieren zeggen'. Laat overigens niet blijken dat je ook maar enig vooronderzoek gedaan hebt. Zeggen: 'Ja, ik las al op internet dat jij notuleert bij de vergaderingen van het buurthuis' komt stalkerig over.

Bereid ook je eigen verhaal voor. 'Het ideale cv' noemen we dit. De reünie is, net als alles in het leven, een wedstrijd. Wie is de succesvolst geworden? Een vrije interpretatie van je leven tot nu toe is nodig. Ben je werkloos? Nee, met sabbatical. Heb je een slome ICT-baan? Roep: 'Ach ja, ik ben een van de laatsten die hebben geprofiteerd van de dotcomboom!' Woon je nog bij je ouders? Murmel wat over mantelzorg. Terugverhuisd naar dat suffe dorp waar je vandaan kwam? Je had genoeg van die vieze, harde stad! Heb je nog steeds een krantenwijk? Je werkt in de media.

De binnenkomst is ook erg belangrijk. Het domste wat je kunt doen, is meteen gaan bekennen hoe lang je hebt getwijfeld of je wel naar de reünie zou komen (al heb je vier weken fulltime getwijfeld). Roep meteen uit: 'Toen ik de uitnodiging kreeg, dacht ik: hè, leuk! Dan zie ik iedereen eindelijk weer eens!' Men zal onder de indruk zijn van je zelfvertrouwen, want iedereen heeft er vier weken fulltime over ingezeten.

Op de reünie zelf is het erg belangrijk geen druppel alcohol tot je te nemen, hoe verleidelijk het ook is jezelf in rap tempo een coma in te drinken. Maar zelfs een beetje aangeschoten worden is al gevaarlijk. Voor je het weet ga je bij je oude leraar Frans zeuren om die ene keer dat je 'onterecht een zeven min had gekregen' of de stoerste jongen van de klas aanklampen over die keer dat hij je Snoopy-gum had gejat die heel veel voor je betekende.

Blijf op je hoede. Het kan goed dat je klasgenoten er heel anders uitzien dan vroeger. Ook al zijn ze ten goede veranderd, zeg er niets over. (Let op dit opvallende fenomeen: nerderige jongens worden later vaak knap, knappe jongens worden later vaak kaal. Er is gerechtigheid op de wereld.) Roepen 'Hee, je bent knap geworden!' is echt net zo dodelijk als 'Hee, je bent kaal geworden!'

Het gevaarlijkst is natuurlijk de oude vlam. De oude vlam is de reden dat Schoolbank het zo goed doet. Iedereen koestert mooie herinneringen aan die jongen/dat meisje met het ideale figuur, de ideale huid en de - voor die tijd - ideale kleding. Ontloop de vlam. Hij heeft nu een bierbuik, zij heeft nu zes kinderen, hij heeft een beroep als 'mensencoach' of zij is 'heel erg bezig met droomduiding'. Kortom, je wilt de vlam waarschijnlijk niet meer kennen. Behoud in ieder geval die éne illusie die je aan de middelbare school hebt overgehouden. En ga vroeg naar huis, na achterlating van vele indrukwekkende visitekaartjes.

    • Aaf Brandt Corstius