Proces tegen verdachten diefstal `De Schreeuw`

Oslo, 14 febr. In Oslo is het proces begonnen tegen zes verdachten van de diefstal van Edvard Munch` schilderij De Schreeuw, in augustus 2004. Vijf verdachten worden beschuldigd van diefstal onder bedreiging. Zij kunnen 17 jaar gevangenisstraf krijgen. De zesde kan zes jaar celstraf krijgen. Hij was de eigenaar van een bus waar De Schreeuw en het andere gestolen schilderij, Madonna, na de roof een maand lang in verborgen werden gehouden. Later zijn de schilderijen overgebracht naar een andere locatie. Zij zijn nog niet teruggevonden. Hierdoor bestaat het bewijsmateriaal grotendeels uit afgeluisterde telefoongesprekken. De politie schat dat het proces vijf weken zal duren. Alle verdachten zeggen onschuldig te zijn. De waarde van de gestolen schilderijen wordt geschat op bijna 15 miljoen euro.