Proces Saddam roerig

Tijdens een opnieuw zeer roerige proceszitting hebben twee vroegere medewerkers van Saddam Hussein gisteren geweigerd tegen de afgezette Iraakse president te getuigen.

Beelden van het proces tegen Saddam Hussein vandaag. Van linksboven met de klok mee: Saddam Hussein; de zeven beklaagden; Saddams halfbroer Barzan, gisteren en vandaag in lang ondergoed; een ex-medewerker van een inlichtingendienst, Fadil Muhammad, getuigt; de president van de rechtbank, Rauf Abdel-Rahman. (Foto's AFP, Reuters, AP) Former Iraqi President Saddam Hussein addresses the court of the Iraqi High Tribunal inside at the start of proceedings inside the heavily fortified Green Zone in Baghdad, 14 February 2006. Saddam Hussein told the judge at the resumption of his trial on Tuesday that he and other defendants have been on hunger strike for the last three days. AFP PHOTO/POOL/STEFAN ZAKLIN AFP

Een vroeger hoofd van het presidentiële bureau, Ahmed Khudayir, en een ex-chef van een inlichtingendienst, Hassan al-Obeidi, zeiden tegen hun wil naar de rechtszaal te zijn gebracht en zich niets te herinneren. De aanklagers hopen via ex-functionarissen een commandoketen te kunnen vastleggen van Saddam Hussein naar mensenrechtenschendingen.

Saddam en zeven medeverdachten worden in dit proces beschuldigd van de dood van ruim 140 shi'ieten uit de stad Dujail in 1982 die zouden zijn vermoord als vergelding voor een mislukte aanslag op de toenmalige president. Tijdens voorgaande zittingen hebben de beklaagden, Saddam voorop, zich ingespannen de zaken naar hun hand te zetten. Inmiddels is de president van de rechtbank vervangen. Maar de nieuwe, Rauf Abdel-Rahman, die in zijn eerste zitting opstandige verdachten en verdedigers de zaal uitstuurde, slaagde er nu niet meer in de zitting onder controle te houden.

Gisteren startte Saddam meteen een tirade tegen Abdel-Rahman, die volgens hem de wet niet kent. Vandaag maakte hij bekend in hongerstaking te zijn uit protest tegen Abdel-Rahmans manier van optreden, en schreeuwde hij zijn steun voor de rebellen. Toen Abdel-Rahman hem probeerde af te hameren, reageerde Saddam: 'Sla je op je eigen kop met die hamer.' Saddams halfbroer Barzan verscheen gisteren en vandaag in lang ondergoed om zijn afwijzing van de rechtbank te onderstrepen.