Prijsverlaging voor systemen van Tomtom

De navigatiesystemen van Tomtom worden goedkoper. De gemiddelde inkoopprijs zal met bijna 20 procent dalen tot 300 euro.

Dat zei financieel bestuurder Marina Wyatt vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers over 2005. In het afgelopen jaar bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van de geïntegreerde navigatiesystemen 368 euro - exclusief BTW en marge voor wederverkopers.

Financieel analist Felix Oberdorfer van Fortis verwacht dat ook de consumentenprijs voor Tomtom-producten dit jaar met 'ruim 20 procent' zal dalen. De Tomtom One, het goedkoopste apparaat in het assortiment, kost nu 399 euro.

In 2005 bedroeg de omzet 720 miljoen euro, 275 procent meer dan het jaar ervoor, toen Tomtom nog geen beursnotering had. De nettowinst vervijfvoudigde vorig jaar tot 143 miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht Tomtom een verdere toename van de omzet. Volgens topman Harold Goddijn zal de Europese markt voor navigatiesystemen bijna verdubbelen tot 7 miljoen stuks. Daarvan denkt hij er tussen de 3 en 3,3 miljoen voor zijn rekening te kunnen nemen. Daarmee schat Goddijn de omzet in 2006 in op 'tussen 1 en 1,1 miljard euro'.

Door met de lagere verkoopprijzen te komen staat de winstmarge van Tomtom onder druk, iets waar financieel analisten zich zorgen over maken. In het vierde kwartaal, bijvoorbeeld, daalde de winstmarge van 33 procent naar 23 procent. Mede daardoor daalde vanochtend de koers van het aandeel op de beurs van Amsterdam met ruim 4 procent tot 27,30 euro.

De claim die de Amerikaanse concurrent Garmin heeft ingediend wegens een mogelijke inbreuk op patenten heeft volgens financieel bestuurder Wyatt geen invloed gehad op de resultaten. 'De omvang van de claim is nog niet bekend, laat staan dat die door de rechter wordt toegewezen.'