Polypil lijkt te duur voor hartziekten

Rotterdam, 14 febr. De polypil, een zes-componentenpil tegen hart- en vaatziekten die in 2003 werd bedacht door twee Britse artsen, is mogelijk te duur om hem aan alle ouderen voor te schrijven. Dat was wel de bedoeling van de bedenkers, die alle 55-plussers preventief zo`n pil wilden laten slikken. Rotterdamse volksgezondheid-deskundigen maken die berekening vandaag in het Journal of Epidemiology and Community Health. Ze gaan ervan uit dat een medicijn een gunstige prijs-kwaliteitverhouding heeft als het niet meer kost dan 20.000 euro per gered levensjaar. Om dat te bereiken, zou de polypil goedkoper moeten zijn dan 22 euro per persoon per jaar. Dat is goedkoper dan aspirine, wat niet realistisch is omdat de pil onder andere een vrij duur cholesterolverlagend medicijn bevat. De polypil mag tot twintig keer duurder worden als alleen ouderen, of alleen mensen met veel kans op hart- en vaatziekten hem krijgen. Naast een cholesterolverlagende statine bevat de polypil drie bloeddrukverlagende medicijnen, foliumzuur en aspirine.