Pluimvee eerder naar binnen

Kippen, eenden en ander pluimvee in Nederland moeten vanaf 20 februari worden opgehokt om te voorkomen dat de vogelgriep Nederland bereikt. Dat heeft minister Veerman (Landbouw, CDA) gisteravond besloten.

Het H5N1-virus heeft vorige week het Europese vasteland bereikt, nadat in oktober ook al enkele incidentele gevallen waren gemeld.

Minister Veerman was vorige week nog van plan om alle Nederlandse commerciële vogelhouders vanaf 1 maart hun vogels verplicht te laten ophokken. Dat is nu versneld omdat de vogelgriep snel dichterbij komt. In Duitsland wordt op 1 maart overgegaan tot een ophokplicht. Dit betekent dat direct contact tussen pluimvee en trekvogels voorkomen wordt. Vogels moeten naar binnen, of, als daar geen mogelijkheid voor is, dienen afgeschermd te zijn met een dak waardoor ze niet in contact kunnen komen met uitwerpselen van trekvogels.

Begin deze week werd duidelijk dat het virus is aangetroffen in dode vogels in Italië, Griekenland, Bulgarije en Slovenië. De ophokplicht in Nederland gaat gelden vanaf aanstaande maandag, 20 februari.

De Nederlandse Organisatie Pluimveehouderij is blij met de maatregelen van Veerman. Secretaris Spieker van de NOP vindt dat Veerman adequaat heeft gehandeld. 'We maken ons ongerust maar we doen zoveel als mogelijk is.'

Vorige week werd in Slovenië, bij de Oostenrijkse grens, een dode zwaan aangetroffen. De doodsoorzaak is nog onduidelijk. In Griekenland werd een tweede uitbraak van de vogelgriep bevestigd. In Italië werd bij een zesde dode zwaan vogelgriep vastgesteld en in Nigeria lijkt het virus zich uit te breiden van het noorden naar het midden en het zuiden van het land. Het virus had al eerder de kop opgestoken in Turkije, Roemenië en Kroatië en recentelijk ook in Noord-Cyprus. Deskundigen van de Europese Unie komen donderdag en vrijdag met spoed bijeen in Brussel.