Platworm gebruikt gifstof tetrodoxine voor de aanval

Rotterdam 14 febr. Een nieuw ontdekte soort platworm op het tropische eiland Guam blijkt prooien te vangen met behulp van de krachtige gifstof tetrodoxine. Dat schrijft een Amerikaans-Japans team van biologen vandaag in het het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Tetrodoxine is een bekende gifstof in de dierenwereld; kikkers, salmanders maar ook de kogelvis produceren deze stof als bescherming tegen roofvijanden. Andere diersoorten (een octopus en diverse soorten pijlwormen, maar ook de eerder genoemde kogelvis) gebruiken tetradoxine als seksuele lokstof. Maar de platworm uit Guam (die nog geen officiële naam heeft) gebruikt de gifstof vooral voor de aanval, en dat was nog niet eerder gezien. De onderzoekers zagen in een test dat de platwormen met hun gifstof razendsnel verschillende soorten weekdieren doodden die zij daarna ongehinderd opaten. Platwormen leven normaal alleen van vastzittende bodemorganismen, maar de nieuwe soort kan dankzij zijn gifstof ook mobiele prooien bejagen.