Oranje in historische outfit

Het Nederlands elftal speelt bij het komende wereldkampioenschap in een oranje shirt dat is gebaseerd op een oufit uit 1959. Het zogeheten thuisshirt, met een kraagje, is egaal oranje en de broek is wit.

Boulahrouz, Van der Vaart, Sneijder, Castelen, Van Basten en Van 't Schip in de nieuwe outfit. Foto WFA WFA14:PRESENTATIE NIEUWE NEDERLANDS ELFTAL TENUES:HILVERSUM;13FEB2006- Nike Building. Presentatie nieuwe Nederlands Elftal Tenues. Op de foto van links naar rechts: Boularouz, Van der Vaart, Sneijder, Castelen, Van Basten en Van het Schip. WFA/wc/str. Michel Utrecht WFA
Boulahrouz, Van der Vaart, Sneijder, Castelen, Van Basten en Van 't Schip in de nieuwe outfit. Foto WFA WFA14:PRESENTATIE NIEUWE NEDERLANDS ELFTAL TENUES:HILVERSUM;13FEB2006- Nike Building. Presentatie nieuwe Nederlands Elftal Tenues. Op de foto van links naar rechts: Boularouz, Van der Vaart, Sneijder, Castelen, Van Basten en Van het Schip. WFA/wc/str. Michel Utrecht WFA WFA

Voor het uittenue presenteerde Nike gisteren een wit shirt en witte broek met een diagonale baan in de Nederlandse driekleur. Het is geïnspireerd op het shirt dat Nederland op 30 april 1905 droeg bij de eerste officiële interland tegen België. Oranje won die historische wedstrijd in het Antwerpse Beerschot met 4-1, door vier goals van Eddy de Neve.

De nieuwe outfit werd gisteren geshowd door de internationals Rafaël van der Vaart, Wesley Sneijder, Khalid Boulahrouz en RomeoCastelen. De bondscoaches Marco van Basten en John van 't Schip presenteerden de trainingsjacks.

Het nieuwe ontwerp kwam tot stand na een lange voorbereidingsfase van de leverancier en sponsor. Designers van de kledingproducent namen contact op met onder anderen spelers, journalisten en zelfs spelersvrouwen om uiteindelijk tot het definitieve ontwerp te komen. Het shirt van Nederland is anders dan de tenues van veel andere door Nike geklede landen. Op andere toernooien speelden de diverse landen in hetzelfde shirt, waarbij alleen de kleur verschillend was.

'Ik vind het wel mooi', zei Rafael van der Vaart na de onthulling van de outfits.

De enige kritiek van de aanwezigen was gericht op de broek. Die is lang en wijd. 'Daar moeten we nog eens naar laten kijken', aldus Van Basten. Van der Vaart: 'Misschien is een maatje kleiner al voldoende. Ik hoop dat die er zijn.'