Maas voorlaatste halfpipe

De Amerikaanse snowboardster Hannah Teter is gisteren in Bardonecchia olympisch kampioene op de halfpipe geworden. Teter kreeg voor haar sprongen de hoogste waardering van 46,4 punten. Haar landgenote Gretchen Bleiler won zilver met 43,4. De Noorse Kjersti Buaas veroverde brons: 42,0.

Cheryl Maas, de Nederlandse deelneemster, eindigde na twee mislukte finaleruns met 16,5 punten als elfde en voorlaatste. De Udense kwam in beide doorgangen ten val, telkens omdat ze na een sprong op de rand van de baan belandde. De eerste keer was de val heel duidelijk, de tweede keer was de misser minder erg. Desondanks was ze kansloos voor een hoge eindklassering. In de kwalificatie had ze er nog 38,6 gehaald.

'Een hogere klassering was leuk geweest', gaf Maas toe, 'ik had mijn run natuurlijk liever een keer helemaal afgemaakt. Het is niet leuk als je na je eerste sprong al op je gat zit. Toch heb ik er echt wel van genoten,' zei de Brabantse, die haar geld verdient met commerciële snowboardactiviteiten. Na Turijn zegt ze de wedstrijdsport in de halfpipe vaarwel. 'Maar ik sluit niet uit dat ik voor de Winterspelen van Vancouver in 2010 nog een keer terugkeer in deze sport.'

Maas heeft niet veel op met de topsportwereld en alle aandacht er omheen. De regeltjes, het prestatiegerichte, de in haar ogen overdreven belangstelling van de media: het komt de snowboardster allemaal iets te geforceerd over. Liever kiest ze voor de commerciële wereld van het snowboarden, waarin ze haar geld verdient met het maken van reclamefilms en foto-opdrachten.

Een wereld waarin fun, chillen, de woorden vet en cool en af en toe een avond goed stappen voorop staan. Vrijheid en lol maken met vrienden gaat bij haar ver boven het leven in het strakke keurslijf van een topsporter. 'Maar ik wilde graag een keer deelnemen. En het was een mooie ervaring. Misschien is mijn deelname wel goed geweest voor de promotie van het snowboarden in Nederland.'

Cheryl Maas is ondertussen de eerste Nederlandse sporter die de Winterspelen in Turijn even achter zich laat. De Brabantse heeft toestemming gekregen haar zinnen te verzetten buiten de olympische stad. Maas gaat een week naar vrienden in Frankrijk. 'Om mijn lichaam te laten herstellen. Het is echt zwaar geweest. Ik ga even lekker naar wat vrienden om bij te komen.'

Maas voelde er eigenlijk weinig voor de Winterspelen in Turijn helemaal mee te maken. Ze kreeg uiteindelijk van sportkoepel NOC*NSF toestemming voor een kortstondig uitstapje. De snowboardster keert tijdig terug voor de sluitingsceremonie in Turijn en om met de Nederlandse ploeg per trein naar huis te gaan. Ze is dit seizoen niet meer in wereldbekerwedstrijden te zien. 'Ik heb andere dingen lopen', zei ze gisterendaarover.