Kairo stelt verkiezing uit, oppositie boos

Tot woede van de moslimfundamentalistische oppositie heeft het Egyptische Hogerhuis besloten de gemeenteraadsverkiezingen twee jaar uit te stellen. De Moslimbroederschap stelde gisteren dat president Hosni Mubarak op deze manier probeert een verdere opmars van haar aanhangers te blokkeren. De Broederschap, die formeel is verboden maar wordt gedoogd, boekte in de parlementsverkiezingen van eind vorig jaar een winst van meer dan 70 zetels. Haar vertegenwoordigers, die officieel als onafhankelijk te boek staan, bezetten nu 88 van de 454 parlementszetels.

De gemeenteraadsverkiezingen zouden dit jaar moeten worden gehouden. Maar de Shura Raad, het door Mubaraks Nationaal-Democratische Partij (NDP) gedomineerde Hogerhuis, stemde zondag in met verlenging van het mandaat van de huidige gemeenteraadsleden van vier tot zes jaar. Als argument gaf de voorzitter van de Shura Raad, Safwat al-Sherif, dat een nieuwe wet op het lokaal bestuur in voorbereiding is. De maatregel moet nog worden bevestigd door het Lagerhuis, waar de NDP met 311 zetels eveneens een zeer ruime meerderheid heeft.

'Ze proberen verdere winst voor ons te blokkeren', zei Essam Mukhtar, een parlementslid van de Moslimbroederschap. 'Waarom zouden ze de verkiezingen anders uitstellen?'

In een vraaggesprek met het Amerikaanse blad Newsweek erkende premier Ahmed Nazif vorige maand dat de regering tussenbeide was gekomen in de parlementsverkiezingen om grotere winst voor de Broederschap te voorkomen. Volgens hem hadden de fundamentalisten nog 40 zetels kunnen winnen. In de laatste stemronden blokkeerde oproerpolitie onder andere stembureaus in plaatsen waar de Moslimbroederschap veel aanhang had. Nazif zei ook dat de NDP na de verkiezingswinst van de Broederschap en van Hamas in de Palestijnse gebieden 'bang is voor de pro-fundamentalistische atmosfeer'.