Jordaanvallei voor Palestijnen 'op slot'

Israël heeft de Jordaanvallei de facto geannexeerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'tselem en het dagblad Ha'aretz en is bevestigd door een legerwoordvoerder.

Met een reeks ingrijpende maatregelen heeft het leger twee miljoen Palestijnen de toegang tot de Jordaanvallei, het gebied rond de Dode Zee en de oostelijke heuvels van de bezette Westelijke Jordaanoever, ontzegd. Er zijn nieuwe militaire controleposten in de vallei opgericht, de doorgaande snelweg Route 90 is voor Palestijnen afgesloten en er is een inreisverbod ingesteld voor Palestijnen die niet in Jericho wonen of in een van de dorpen in het gebied.

Volgens B'tselem, dat spreekt van een 'feitelijke annexatie van bezet gebied', worden veel Palestijnen die in de vallei werken of landbouwgrond bezitten door de maatregelen in hun dagelijks bestaan getroffen. Ook familiebezoek is onmogelijk, doordat uitsluitend Palestijnen worden toegelaten die in een van de dorpen wonen en over geldige papieren beschikken.

Het Israëlische leger verklaarde dat het om een 'reeks veiligheidsmaatregelen' gaat. Deze werden genomen nadat de regering onder internationale druk had besloten de geplande aanleg van een afscheidingsbarrière in de Jordaanvallei op te schorten. De maatregelen komen in de plaats van de afscheidingsbarrière.

Waarnemend premier Olmert zei gisteren dat Israël om strategische redenen de Jordaanvallei, die ruim een derde van de bezette Westelijke Jordaanoever beslaat, nooit zal opgeven. Olmert zei dat regering en parlement na de verkiezingen eenzijdig 'de definitieve grenzen van de joodse staat Israël zullen moeten vaststellen.' De Jordaanvallei, verenigd Jeruzalem en omgeving en de corridor naar de Dode Zee zullen binnen de door Israël bepaalde grenzen vallen. Met de entree van het moslimfundamentalische Hamas in het Palestijnse parlement en de regering ontvalt volgens Olmert iedere reden voor onderhandelingen met de Palestijnen. De oostelijke grens van Israël zal dan in grote mate worden bepaald door de afscheidingsbarrière.