Internet Voorkeur

Witte boekje. Het Groene Boekje van de Nederlandse Taalunie krijgt concurrentie, schreef deze krant afgelopen zaterdag. Een aantal kranten - waaronder NRC Handelsblad - de opiniebladen en de NOS stappen over op de Spellingswijzer van het Genootschap Onze Taal. Dit wordt het Witte Boekje genoemd. Details over deze plannen staan op www.dewittespelling.nl. De site ziet er sober uit: wit met als enige kleur het groene logo van 'de witte spelling'. Onder drie kopjes staat uitgelegd waarom de actie plaatsvindt, wat het alternatief is en welke partijen er meedoen. De leden van de 'witte spelling' vinden dat de nieuwe spelling te veel wijzigingen bevat ten opzichte van 1995. De regels zijn niet toegankelijk en niet leerbaar, vinden ze. Dit wordt pas echt duidelijk aan de hand van een aantal voorbeelden. Waarom schrijf je in de nieuwe spelling coëfficiënt en co-existentie? Of cao-overleg maar wel VUT-premie en officiële feestdagen zoals Suikerfeest met een hoofdletter maar kerstfeest met een kleine letter? Niet erg consequent. Wat is een would-beschrijver in de nieuwe spelling? Een schrijver die verhalen maakt vanuit het oogpunt 'wat zou er gebeuren als...?' Het blijkt een would-be-schrijver te zijn, volgens de spelling van het Witte Boekje. Dat is meteen een stuk duidelijker.