Impulsaankoop met een luchtje

In een groot warenhuis valt het oog op een creditcard-achtig voorwerp met een gaatje. Garlic Card staat erop.

Garlic Card Foto Jaime Halegua
Garlic Card Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

De kassa klingelt en de laatste rode knoflookkaart (4,95 euro) verdwijnt van het rek. Oranje, gele, groene en andere gekleurde kaarten blijven hangen. We kunnen thuis - zo lezen we later op www.garliccard.com - de 'moeilijk te wassen' knoflookpersen naar de donkerste hoeken van de berging verbannen. Ook maakt de Garlic Card een eind aan het eindeloze knoflook hakken. Aan persen en hakken kleven inderdaad nadelen en risico's. De pers ís vaak lastig te wassen en hakken vereist scherp mes en vaste hand.

In de Garlic Card is vijftig keer in vijf rijen van tien, de combinatie 'G.C' geponst. De witte achterkant vertoont in- en de voorkant vertoont uitstulpingen. Over die uitstulpingen moet de knoflook worden gewreven. Volgens de videobeelden op internet ontstaat dan een beige pulp op de kaart. Vervolgens moet je de kaart tegen de rand van pan of kom tikken om de brij eraf te laten glijden.

De knoflook is door over de kaart te raspen inderdaad tot pulp te verwerken. Zij het dat de knoflook plots knapt. Met de spijsbrij blijven twee stukken over die net iets te klein zijn om verder te raspen. De kaart zit nu vol snot. Bij het afslaan van de verpulpte teen boven de pan blijkt de grote kleefkracht van de brij. De stemming verglijdt naar ergernis als de brij zich onbeheersbaar verspreidt. Veel blijft achter op de kaart.

Dan maar weer de ouderwetse methode. Nadat een nieuwe teen met de zijkant van een mes iets is geplet, verdwijnt hij in de pers, met velletje en al. Knijpen en de pulp verdwijnt zonder brij-verlies in de pan. Het vel laat zich zonder morren tussen de tandjes van de pers pulken. Exit Garlic Card.

De knoflookkaart leert twee dingen: geloof nooit reclameteksten. Ook die op internet, ondersteund door 'geinige videobeelden' en toegeschreven aan allerlei deskundigen, zijn allemaal onzin, humbug bedoeld om ons geld uit de zak te kloppen. En doe geen impulsaankopen meer.

www.garliccard.com

    • Hans Moll