Ieder mensenras heeft zijn eigen tbc

Rotterdam, 14 febr. Er zijn zes stammen van de tuberculose-bacterie, die elk een voorkeur hebben voor een bepaald mensenras. Volgens een internationale groep infectieziektendeskundigen is het de eerste keer dat dit soort aanpassing bij een menselijke ziekteverwekker is aangetoond. Zij publiceerden daarover gisteren in Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek vond vooral plaats in San Francisco, waar de onderzoekers met tbc besmette immigranten uit allerlei landen volgden. De aanpassing van de tuberkelbacil (Mycobacterium tuberculosis) bleek bijvoorbeeld uit het feit dat tbc-lijders vaker anderen besmetten als ze met hun `eigen` bacterie-stam geïnfecteerd waren, dan als ze toevallig een `vreemde` tbc-bacterie hadden opgelopen. Ook raakten vooral mensen met een slechte afweer, zoals daklozen en aids-patiënten, met vreemde tbc-bacteriën besmet. De onderzoekers onderscheiden een Indo-Oceanische tbc-stam, een Oost-Aziatische, een Oost-Afrikaans/Indiase, een Europees/Amerikaanse en twee West-Afrikaanse.