Gereformeerd dorp roept niet per se hiep, hiep, hoera

De inwoners van het gereformeerde dorp Borssele zijn gewend aan kernenergie. Verzet lijkt er niet te zijn. Maar de burgemeester is voorzichtig. 'Er zullen zich tegenstanders aandienen.'

Nee, Borssele is bepaald niet in rep en roer, zegt huisarts J. Peene uit het nog geen tweeduizend zielen tellende Zeeuwse dorp. Hij heeft de laatste dagen niemand horen mopperen op staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA), die Borssele afgelopen zondag aanwees als mogelijke plaats voor een nieuwe kerncentrale. 'De mensen weten dat een tweede, een derde of zelfs een vierde centrale hier altijd een optie is geweest. Ze hebben zich daar bij neergelegd.'

Wie Borssele - een van de vijftien kernen van de gemeente Borsele - binnenkomt, ontdekt geen enkel spoor van verzet. Niet één poster, geen discussies. Bij de plaatselijke super, Méérmarkt Jan Krijger, waar de sukadelappen (3,99 per pond) in de aanbieding zijn, zeggen Arjen en zijn vriendin 'geen enkele last' te hebben van de huidige kerncentrale. Van hen mag er gerust een tweede bij komen. 'Als die maar net zo veilig is, ten minste.'

Raadslid E. Weug van de Lokale Partij Borsele stelt dat de bewoners geen angst hebben. 'Dat komt doordat ze veel meer van kernenergie weten dan de gemiddelde Nederlander', legt hij uit. 'Ze zijn herhaaldelijk voorgelicht door de leiding van de kerncentrale en door experts van COVRA (Centrale Organisatie van Radioactief Afval, red.) in Borssele. Trouwens, de weerstand tegen de kerncentrale is in het dorp zelf nooit bijzonder groot geweest.'

Voorzitter P. Hazelager van de plaatselijke Dorpsraad beaamt dat. Hij herinnert zich dat bij de opening van de kerncentrale, 33 jaar geleden, de actievoerders alleen maar van buiten kwamen. 'De bevolking keek haar ogen uit toen ze de alternatievelingen in hun tentjes zag protesteren. Hier is men meer berustend.'

Hazelager meent dat de geloofsovertuiging in Borssele daarbij een rol speelt. 'Driekwart van de inwoners is gereformeerd, ze vertrouwen op de Heer die over hen waakt. Deze mensen leggen zich iets gemakkelijker neer bij het gezag en de beslissingen van de overheid. En hebben een groter vertrouwen in haar', vertelt hij.

Hoewel, vervolgt Hazelager, het kan hen ook wel eens te gortig worden. En dan gaan ze de straat op, zoals in 1986, toen de autoriteiten het gebouw van COVRA dichtbij het dorp wilden plaatsen. Huisarts Peene was er 'als bewogen bewoner' nauw bij betrokken, weet hij nog. 'Het plan was dat afvalbedrijf op 500 meter van de kern neer te zetten. Dat was natuurlijk van de gekke. Het staat nu op 2.500 meter, keurig op het industrieterrein.'

Terwijl het dorp Borssele zich rustig houdt, reageert burgemeester E. Gelok (PvdA) van Borsele in het gemeentehuis te Heinkenszand 'verbaasd' op de uitlating van staatssecretaris Van Geel dat Borssele in beeld is voor een tweede kerncentrale. 'Van Geel heeft een stevige omslag gemaakt', constateert Gelok. 'Een tijdje geleden zei hij nog dat de kans op een extra centrale bijzonder klein was. Hij is snel in denken.'

Het verraste de burgemeester óók dat directeur D. Luteijn van energiebedrijf Delta gisteren meldde dat er in Borssele 'ruimte, koelwater en draagvlak' is voor het project. Gelok: 'Er is in mijn gemeente draagvlak voor de bestaande kerncentrale. Dat is zeker zo. Maar een tweede? Ik denk niet dat alle mensen nu ineens hiep, hiep, hoera roepen. Er zullen discussies komen, er zullen zich tegenstanders aandienen.'

Gelok denkt dat de kerncentrale een issue wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Raadslid J. Mol van de SGP/ChristenUnie zegt dat vier van de vijf partijen in de gemeenteraad vóór de tweede centrale zijn: Hij noemt ook het CDA, de VVD en de Lokale Partij Borsele. 'De PvdA is tegen, GroenLinks óók, maar die partij gaat hier na 7 maart verdwijnen.'

Een half jaar geleden, vervolgt Mol, heeft zijn fractie het gemeentebestuur gevraagd zich positief op te stellen als Van Geel zou voorstellen een tweede kerncentrale in Borssele te bouwen. 'Die is goed voor de economie, en wat nog belangrijker is, hij levert heel schone energie.'

    • Guido de Vries