Frankrijk is nog niet af van zijn asbestschip

Het lot van het Franse ex-vliegdekschip Clemenceau brengt Parijs in toenemende verlegenheid. Het schip dat vol zit met asbest is al weken op weg naar vernietiging op een scheepswerf in de Indiase deelstaat Gujarat, maar het mag voorlopig niet de Indiase territoriale wateren in, zo besloot het Hooggerechtshof in New Delhi gisteren.

Het Hooggerechtshof heeft een nieuw onderzoek aangevraagd over de schadelijkheid van het schip voor milieu en volksgezondheid. Volgens betrokken partijen betekent deze beslissing dat het voormalige vlaggenschip van de Franse marine nog weken zal ronddobberen voor de Indiase kust. En dat terwijl zondag de Franse president Chirac in India arriveert voor een staatsbezoek.

Als het vliegdekschip niet al voor die tijd wordt teruggeroepen naar Frankrijk. Want eveneens gisteren heeft de Franse Conseil d'Etat een advies in die zin gekregen, nota bene van de onafhankelijke regeringscommissaris bij de Raad. Deze meent, zeer tegen de zin van de Franse regering, dat de Clemenceau terug moet naar Frankrijk om daar verder ontmanteld te worden. Europese regels uit 1993 zouden het exporteren van schadelijk afval zoals de Clemenceau verbieden.

De Franse regering voert al maanden strijd tegen milieuorganisaties die menen dat de ontmanteling van het schip in India het milieu en de gezondheid van duizenden arbeiders in gevaar brengt, mede wegens gebrekkige Indiase veiligheidsvoorschriften. Bovendien zou de Clemenceau niet nog 45 ton asbest bevatten, zoals Parijs zegt, maar 500 tot 1.000 ton. Eerdere pogingen van Greenpeace om het schip tegen te laten houden door de Franse rechter of de Egyptische autoriteiten (bij het Suez-kanaal) strandden.

Gisteren heeft minister van Defensie Michèle Alliot-Marie moeten toegeven het zicht op dertig ton asbest van de Clemenceau kwijt te zijn. Zij beschuldigt het asbestverwijderingsbedrijf Technopure van mogelijke 'onregelmatigheden': verduistering van het asbest of een onjuiste administratieve verwerking. Vanmorgen zei ze dat de Franse regering nu ook - op haar beurt - naar de rechter is gestapt.