EU dreigt VS weer met sanctie

De Europese Unie dreigt Amerika met het opnieuw instellen van handelssancties, indien de VS niet snel een eind maken aan verboden belastingvoordelen voor grote Amerikaanse bedrijven. De sancties waren begin vorig jaar opgeschort.

Het Europese dreigement volgt op een uitspraak gisteren van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die de EU in het gelijk stelde in dit handelsconflict met de VS. Brussel heeft de Amerikanen drie maanden de tijd gegeven om aan het vonnis van de WTO te voldoen.

De uitspraak van de WTO is gedaan door het beroepsorgaan van de handelsorganisatie, nadat de VS in mei 2003 al in eerste instantie in deze zaak waren veroordeeld. De WTO gaf de EU toen toestemming de Amerikanen handelssancties op te leggen ter waarde van 4 miljard dollar (3,4 miljard euro), de geschatte waarde van de belastingvoordelen die Washington had toegekend aan exporterende Amerikaanse bedrijven. De EU heeft hier deels gebruik van gemaakt.

In de tussentijd maakte Washington een einde aan de meest handelsverstorende belastingmaatregelen ten gunste van exporterende bedrijven, waaronder vliegtuigbouwer Boeing. Maar een aantal bedrijven kon aanspraak blijven maken op deze exportsubsidies. Daarover heeft de EU opnieuw geklaagd bij de WTO.

Eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) waarschuwde de VS gisteren dat 'zij nu drie maanden hebben om te handelen en de heractivering van vergeldingsmaatregelen in deze zaak te voorkomen'. De VS vrezen nieuwe sancties. 'Verlenging van dit conflict komt harmonieuze transatlantische handelsrelaties niet ten goede', zei de woordvoerster van de Amerikaanse handelsgezant Portman.

De EU en de VS zijn het ook met elkaar oneens over andere subsidies die vliegtuigbouwers Airbus en Boeing krijgen en het niet toelaten door de EU van genetisch gemanipuleerd voedsel en gewassen uit onder meer de VS.