Dode bij ongeregeldheden in Haïti na uitblijven stemuitslag

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is gisteren een dode gevallen bij protesten tegen de vetraagde bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Er braken ernstige ongeregeldheden uit toen duizenden aanhangers van presidentskandidaat René Preval brandende wegbarricades opwierpen. Later bestormden ze het enige echte luxe hotel van het eiland, Montana, om zich te beklagen bij de Kiesraad die daar onderdak heeft.

In het noorden van Port-au-Prince kwam het gisteren tot een confrontatie tussen demonstranten en soldaten van de VN-vredesmacht in het land. Daarbij viel een dode. Volgens de Haïtianen werd het slachtoffer doodgeschoten door de blauwhelmen. Een VN-woordvoerder ontkende dat en zei dat alleen in de lucht is geschoten.

De sloppenwijkbewoners die een week geleden massaal op Preval hebben gestemd, eisen dat de Kiesraad onmiddellijk hun kandidaat tot winnaar verklaart van de presidentsverkiezingen. Volgens de woedende demonstranten wordt er met het tellen van de stemmen geknoeid om te voorkomen dat Preval in de eerste ronde al tot winnaar moet worden uitgeroepen omdat hij meer dan vijftig procent van de stemmen heeft. Twee van de negen leden van de Kiesraad hebben ook al gezegd dat het tellen niet deugt.

Preval is gisteren per VN-helikopter naar de hoofdstad gereisd. Hij voerde daar een gesprek met de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Haïti, Juan Gabriel Valdés, en de ambassadeurs van Brazilië, Frankrijk, Chili, Canada en de Verenigde Staten. Hij is gevraagd om zijn achterban tot kalmte te manen. Preval heeft daar volgens een betrokkene mee ingestemd.

De Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu poogde gisteren de betogers te kalmeren. Hij logeerde in hotel Montana omdat hij een bezoek brengt aan Haïti.