De stemming

Venetië

Hoe houd je Amsterdam aantrekkelijk voor internationale bedrijven? Dat wil de PvdA in de hoofdstad graag weten. Dus hield lijsttrekker Lodewijk Asscher vanochtend een heus ontbijtdebat, met croissants, broodjes en mensen uit het bedrijfsleven en van universiteiten. En die weten wel hoe je de stad internationaal - in PvdA-verkiezingsjargon - 'a place to be, a place to work, a place to live' maakt.

Delfts Blauw in Amsterdam Foto Herman Wouters Nederland. Delft. 26 oktober 2004 Delfts blauw aardewerk klompen. cliche toerisme. Handel. Symbolen. Wolkenlucht cultuur geschiedenis souvenirs Wooden Shoes as a souvenir in Delfts blue earthenware. foto: Herman Wouters Hollandse Hoogte

Minder regels, duidelijk kiezen en geen eindeloos gesteggel over 'vogeltjes, sportvelden en planten'. 'Vrijdag is de eerste paal geslagen van een project waar in 1994 al over besloten is. Twaalf jaar', hield Sijbolt Noorda, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, Asscher voor. 'Amsterdam moet geen Venetië worden. Een romantische slaapstad.'

Het gemeentebestuur moet ook groter denken, vindt Rene Smit, voorzitter College van Bestuur van de Vrije Universiteit. 'Ze hebben te veel de neiging om over kleine dingen te denken. Het wonen in West, problemen met jongeren. Ook belangrijk, maar ze denken te weinig over het ontwikkelen van de stad.'

Asscher hoorde het tevreden aan, knikte instemmend en benadrukte dat de 'focus op de economie' voor de PvdA heel belangrijk is. Daarom beloofde hij honderd dagen na de verkiezingen met concrete plannen te komen. Waar hij dan 'afrekenbaar' op is. (TK)

Gezinsruzie

Staatssecretaris Joop Wijn (Financiën, CDA) wilde gisteravond in Amsterdam eerst iets vriendelijks over de PvdA zeggen voordat hij vervelende dingen ging roepen. Het lukte hem, zei hij, zo gauw niets aardigs te bedenken. Ook iets vervelends was lastig. Wijn: 'Ik kan niets bedenken, omdat ik niet weet waar ze voor staan!'

Wijn was boos op de uithaal van PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos naar het gezinsbeleid van het CDA. Bos, privé overigens al jaren goed bevriend met Wijn, verweet het CDA dit weekend op het 60-jarige jubileum van de PvdA een slecht gezinsbeleid. Dat was tegen het zere been van menig CDA'er, waaronder Wijn. 'Ik heb het boek van Wouter Bos gelezen, en het woord gezin komt er niet één keer in voor.' Wijn vervolgde zijn toespraak door op alle verworvenheden van de afgelopen jaren te wijzen van het kabinet. Het CDA laat zich het gezin niet afpakken als verkiezingsthema. Om dat te onderstrepen heeft Wijn een pakkende one-liner bedacht: 'Nothing beats the original'. (AH)

Luis in eigen pels

De nieuwe lokale Utrechtse partij 'Luis in de pels' wordt al voor de gemeenteraadsverkiezingen geplaagd door een tegendraads partijlid. Frans Groenendijk, nummer zes op de kieslijst, heeft zich in een interne partijdiscussie tegen de koran uitgesproken. Groenendijk noemt het heilige boek van de islam, een 'stom' boek. Dat is tegen de partijlijn. Volgens lijsttrekker en mede-oprichter Kees van Oosten is de partij juist opgericht voor 'verbroedering en verzoening met allochtonen'. Hij wijt het conflict, dat er toe heeft geleid dat Groenendijk zijn zetel niet in zal nemen bij het behalen van voldoende zetels, aan een gehaaste screening van kandidaten. 'Groenendijk verbaasde ons met die opmerking, hij leek me in eerder contact zeer redelijk.'

Groenendijk blijkt zeer teleurgesteld in Van Oosten en de partij, die geen fractiediscipline zou kennen: 'Ik zou mogen zeggen wat ik wilde. Van Oosten jokt een beetje als hij zegt dat hij mijn mening over de koran niet kende.'

'Luis in de Pels' is een actiepartij in Utrecht die in november 2005 werd opgericht. (AH)

Aldus...

'Jongeren zitten of op school, of op stage of ze zitten vast in het kader van een justitieel traject. Een andere mogelijkheid is er niet.' De Amsterdamse VVD-lijsttrekker Laetitia Griffith gisteren bij de start van de verkiezingscampagne.

'In deze verkiezingen moet duidelijk worden wat partijen willen (...). Daarom prijs ik Van Aartsen, die dat in een toespraak heeft gedaan, en Bos in zijn boek. Partijprogramma's zijn achterhaald.' Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) gisteren tijdens een debat in Bodega De Posthoorn in Den Haag.

Blauw oog, alla

Minister Pechtold blijft zich er sterk voor maken dat ministers kunnen zeggen wat zij willen.

Tweede-Kamerlid Joost Eerdmans (officieel nog LPF, maar in gesprek met Leefbaar Rotterdam) had er niet over nagedacht. Wat hij zou doen als minister van Bestuurlijke Vernieuwing? 'Eh, eerst maar eens een paar dagen met wat mensen op de hei gaan zitten'. Het viel de tientallen gasten in de Haagse bodega De Posthoorn wat tegen. Onder de leus 'politiek café' ging de ambitieuze LPF'er hier gisteravond in debat met Alexander Pechtold, thans nog minister voor Bestuurlijke Vernieuwing maar genoemd als kandidaat-lijsttrekker. Op dat terrein voelt Eerdmans zich duidelijk niet zo thuis, hij heeft het liever over tbs - 'na iedere ontsnapping komt er een commissie, dat schiet dus niet op' - en over allochtone raddraaiers 'die het voor iedereen verzieken'.

Pechtold wilde wel spreken over zijn portefeuille, en over die van zijn collegaministers. Hij beloofde ongevraagd zich sterk te blijven maken 'voor de vrijheid van meningsuiting van ministers'. Hij had, zei hij, nu enkele dinsdagen achter elkaar 'met de minister-president naast me' in de Tweede Kamer gestaan om zich te verantwoorden voor eerdere uitlatingen, onder meer die in Opzij waarmee de politiek als vies en vunzig was gekwalificeerd, en dat was 'eigenlijk wel goed bevallen'. Volgens Pechtold komt er steeds meer ruimte voor individuele bewindslieden om te laten zien waar ze staan. Dat is ook van belang, want in een kabinet van coalitiepartijen 'is het iedere vrijdag vechten om de centen'. Hij herinnerde zich dat ministers 'tien, twintig jaar geleden in discussies veel duidelijker aangaven waar ze voor stonden'.

Daarom blijft Pechtold zich inzetten voor nog meer vrijheid van meningsuiting 'ook al loop ik daardoor af en toe een blauw oog op' . Wat dit betreft kan de D66'er rekenen op Joost Eerdmans. Die had nog een goede raad voor de bewindsman: 'Je zegt vaak verrassende dingen. Hou dat vooral vast.' (HB)

    • Tom Kreling
    • Harm van den Berg
    • Arne Hankel