Corruptie nekt ministers Kenia

Twee Keniaanse ministers zijn gisteren opgestapt na beschuldigingen dat ze betrokken zijn bij corruptieschandalen die de schatkist veel geld hebben gekost. Dat zijn de minister van Energiezaken, Kiraitu Murungi, en minister van Onderwijs, George Saitoti. Achttien verdachten kregen van de politie te horen dat ze hun paspoorten moesten inleveren, hangende het onderzoek. Onder hen zijn naast minister Saitoti ook zakenman Kamlesh Pattni en twee voormalige helpers van oud-president Daniel arap Moi.

Zij zijn de laatste slachtoffers van twee financiële schandalen die in Kenia een politieke crisis hebben veroorzaakt. Minister Murungi nam ontslag omdat hij zou hebben meegeholpen regeringsgeld te ontvreemden via een aantal dubieuze contracten voor de aanschaf van materiaal voor de politie en het leger. Het bekendste contract is genoemd naar het nep-bedrijf dat bij die transactie betrokken was: Anglo Leasing. De minister wordt ook verweten dat hij druk heeft uitgeoefend op John Gitongo, de man die tot vorig jaar februari verantwoordelijk was voor een nationale anticorruptiecampagne, om zijn onderzoek te staken. Minister Saitoti stapte op omdat hij als minister van Financiën onder oud-president Moi een sleutelrol zou hebben gespeeld in het zogeheten Goldenberg-schandaal. Daarbij werd de denkbeeldige export van goud en diamanten beloond met in totaal een miljard dollar aan overheidssubsidies.

Eerder deze maand trad David Mwiraria al af als minister van Financiën wegens vermeende betrokkenheid bij Anglo Leasing.

President Mwai Kibaki kwam meer dan drie jaar geleden aan de macht met de belofte dat hij zou afrekenen met de kleptocratie van zijn voorganger Moi. Critici verwijten hem dat hij het voortwoekeren van de corruptie oogluikend heeft toegestaan. De verantwoordelijke man voor corruptiebestrijding, John Gitongo, stapt een jaar geleden gefrustreerd op omdat de president niets met zijn bevindingen deed. Sindsdien leeft Gitongo in ballingschap in Londen.

In het kabinet zijn nog steeds ministers over die ook in verband worden gebracht met een van de financiële schandalen. De meest prominente vertegenwoordiger is vice-president Moody Awori die bij de Anglo Leasing affaire betrokken zou zijn. Net zoals alle andere verdachten ontkent hij.

Minister Kibaki zei gisteren voor de televisie dat hij met de ontslagen had ingestemd om de weg vrij te maken voor verder onderzoek. Met het vertrek van elke nieuwe bewindsman raakt hij meer geïsoleerd.