Ceremonie medailles blijft dag later

Het dwingende Nederlandse verzoek om bij de volgende Winterspelen de ceremonie van de medaille-uitreiking op dezelfde dag te laten plaatsvinden als de wedstrijd, is door het IOC van de hand gewezen. Dat zei Marcel Sturkenboom, sportdirecteur van sportkoepel NOC*NSF, gisteren.

De olympische sportkoepel NOC*NSF had het bij deze Spelen al graag anders gezien, maar richtte zich vervolgens op 2010, wanneer de Winterspelen in het Canadese Vancouver worden gehouden, toen bleek dat dit niet haalbaar was. Sturkenboom: 'Inmiddels is ons duidelijk gemaakt dat de situatie zo blijft als die nu is. Zeer teleurstellend.'

Volgens Sturkenboom is het opnieuw een kniebuiging voor de commercie. 'Het Internationaal Olympisch Comité verkoopt de ceremonies gewoon als een apart onderdeel. Als het op de dag van de wedstrijd moet gebeuren, is het voor veel tv-zenders te laat. Vandaar.'

Eerder al wond sportdirecteur Sturkenboom zich in Turijn op over de gang van zaken rond de 5.000 meter van het schaatsen bij de mannen die zaterdag werd gehouden. 'Daar kwam een extra dweil, nog wel in Nederlands nadeel, omdat er dan meer commercials konden worden uitgezonden. Er waren ook andere oplossingen denkbaar geweest, die niet van invloed op de wedstrijd zouden zijn geweest', verzuchtte Sturkenboom. 'Ik dacht dat de sport hier centraal moest staan, maar in deze beide gevallen lijkt me dat zeker niet het geval.'