Bos met kevers in maillot

Het Slot van jeugdtheatergezelschap Wederzijds begint met raadsels. Een forse man staat op uit het publiek en zingt met een Duits accent over een wit vogeltje. Op het toneel is een gestileerd sprookjesbos te zien, waarin vreemde wezens rondwaren. Kever-achtige schepsels in zwarte en bruine maillots kruipen schokkerig over de grond, een boos kijkende boomkabouter schreeuwt naar een voorbij fladderende reuzenvogel.

De raadsels houden nooit meer op, want Het Slot heeft geen verhaallijn. Het heeft liederen, lethargische egels, narrige prinsessen en hier en daar een koning. Levende zoekplaatjes zijn het, met grapjes per scène. Zoals een intermezzo in het nep-Zweeds, waarin wordt onderhandeld over de prijs van een fietsbel. Onbegrijpelijk, maar erg grappig.

De meeste andere scènes zijn net zo onbegrijpelijk, en toch ook boeiend. Er is een hoestende mier met een takkenkroon die alsmaar met een zware last komt aanslepen en opgelucht wegjogt als hij zijn last heeft gelost. Een stonede boomkever zit naast een prinses. In steeds andere jurkjes dansen meisjes door het bos. Een koning wordt tot varken omgetoverd en dan zonder pardon geslacht. Want ook het wrede van sprookjes bestaat in Het Slot. Het zijn glimpen van een wereld waarin andere regels gelden.

Het jonge publiek is er niet altijd gerust op: er wordt druk gespeculeerd welk van de prinsesjes nu Sneeuwwitje is en hoe het kan dat een kamermeisje in een grondkruipertje verandert. Ze mogen het allemaal zelf verzinnen.

Voorstelling Het Slot door Wederzijds. Regie: Ted Keijser. Vanaf 4+. Gezien: 5/2, Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 14/4. Inl. (020) 6824854 of www.wederzijds.nl
    • Jowi Schmitz