www.nrc.nl

Weblog Torino. Guus van Holland blogt over de Olympische Spelen. Hij schrijft over de gestorven oma aan wie Chad Hedrick (foto) zijn zege opdroeg: 'We kennen het al zo lang van die Amerikaanse sporters en noemen het afstandelijk familieziek. Altijd weer blijkt achter de titel en de medaille het verhaal van een ernstig zieke broer, een overleden vader, een jeugdtrauma of een zelf overwonnen ziekte te schuilen. Waarom zijn die Amerikaanse verhalen altijd vol van (overwonnen) familieleed en de verhalen van Nederlanders in het bijzonder en niet-Amerikanen in het algemeen zo droog? Omdat Amerikanen er hun inspiratie uit durven putten. Omdat bij Amerikanen sport niet alleen bedreven wordt dankzij de kracht en de veerkracht van het lichaam maar ook dankzij de kracht en veerkracht van het hart.'

Amsterdamse AEX Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 981005 Boyer, Maurice

www.nrc.nl/Torino

Economie voor jou. Rolf Schöndorff schrijft over het succes van de Amsterdamse beursindex AEX. 'Er is de laatste maanden duidelijk sprake van een opwaartse trend . Op 448,60 lag een weerstandsniveau. Dit wil zeggen dat de koers een aantal keren van dit plafond terugkaatste. Maar nu de koers daar doorheen is gebroken kan hij doorschieten naar 500-530.

Wie van de voorspelde stijging wil profiteren, zou nu callopties op de AEX kunnen kopen. Een calloptie wordt meer waard bij een stijgende koers. Op internet is na te zoeken dat bijvoorbeeld een call AEX 480 april 2006 op dit moment voor 3,00 te koop is. Je koopt per 100 stuks tegelijk dus dit wil zeggen dat je voor 300 plus provisie zeg maar de gok aangaat dat de AEX-index op de derde vrijdag in april 2006 (de expiratie- of afloopdatum) ten minste op 480 staat.'

www.nrc.nl/evj