'Witte Huis wist eerder van dijkdoorbraak'

Het Witte Huis wist reeds van de dijkdoorbraken in New Orleans op de dag dat orkaan Katrina boven land kwam. Dit concludeert een commissie van elf Republikeinse Afgevaardigden.De regering-Bush heeft altijd verklaard de dag erna pas op de hoogte te zijn geweest.

Het rapport wordt overmorgen openbaar, zondag lekte een voorlopige versie van de studie uit naar de pers. Volgens de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden kwam door de late reactie van de regering de evacuatie van inwoners ook laat op gang.

De orkaan kostte augustus vorig jaar ongeveer 1.400 mensen het leven. Grote delen van New Orleans liepen onder water, de evacuatie van tienduizenden inwoners liet dagen op zich wachten.

Het rapport is ook kritisch over andere betrokkenen. 'Op elk niveau - individueel, het bedrijfsleven, liefdadigheid en gouvermenteel - faalden we in de uitdaging die Katrina vormde.' Met name lagere overheden, zoals gouverneur Blanco (Louisiana) en burgemeester Nagin (New Orleans), wordt een trage reactie verweten.

Verder spreekt de commissie haar verbazing uit over de slechte voorbereidingen op de orkaan. 'Deze crisis was niet alleen voorspelbaar, hij was voorspeld.'

Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, opgericht na de aanslagen van 11 september 2001, wordt laksheid verweten. Het 'liet na te anticiperen op de waarschijnlijke gevolgen van de orkaan door bijvoorbeeld bussen, boten en vliegtuigen voor de evacuatie beschikbaar te stellen.'

De commissie legt ook een verband met de voorbereidingen door dit ministerie op een terreuraanslag. 'Vier-en-een-half jaar na '9/11' is Amerika nog steeds niet klaar voor prime time'. Vrijdag zei de oud-topman van de rampenorganisatie FEMA, Brown, dat het ministerie faalde door een eenzijdige focus op terreurbestrijding.

Het Witte Huis zei gisteren dat de president 'minder geïnteresseerd is in het verleden en meer in de toekomst, opdat we beter voorbereid zijn op een volgende keer.'

De commissie bestond alleen uit Republikeinen door een boycot van Democraten. Zij vreesden vooraf dat het rapport het overheidsfalen zou vergoeilijken. (AP)