Wangedrag Britse militairen in Irak

Zowel in Groot-Brittannië als in Irak is gisteren met verontwaardiging gereageerd op videobeelden die tonen hoe Britse militairen vier jonge mannen mishandelen op een basis in het zuiden van Irak.

De korte videofilm is door het zondagsblad News of the World voor het eerst naar buiten gebracht. Hij toont hoe Britse militairen het viertal een basis binnendrijven. Meteen na binnenkomst gooien ze hun arrestanten op de grond en beginnen ze te schoppen en met stokken te slaan. Een man wordt in zijn schaamstreek geraakt, een ander verliest na enige tijd het bewustzijn. Een van de slachtoffers roept nog in het Engels 'no, please'.

De video is voorzien van een enthousiaste commentaarstem, vermoedelijk van de man die vanaf een uitkijkpost boven de basis het tafereel heeft vastgelegd. Hij moedigt zijn collega's aan.

De Britse militaire leiding heeft opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen voor de eigen manschappen in Irak, maar ook in Afghanistan te verscherpen. Premier Tony Blair zegde gisteren vanuit Zuid-Afrika, waar hij op bezoek was, toe dat de zaak grondig zal worden uitgezocht. Het ministerie van Defensie is daarmee inmiddels begonnen. Blair onderstreepte dat de meerderheid van de Britse troepen in het zuiden van Irak zich correct gedraagt. De leider van de Britse Moslimraad, Sir Iqbal Sacranie, waarschuwde gisteren dat zulke incidenten 'enorme schade' aanrichten aan het Britse imago onder moslims.

Ook in Irak zelf, waar de beelden op de televisie werden vertoond, is woedend gereageerd op de videofilm. Meer haast nog dan aan de mishandeling zelf nemen veel Irakezen aanstoot aan het commentaar bij de video.

Deskundigen zeiden gisteren de indruk te hebben dat het om authentiek materiaal gaat. Het is niet voor het eerst dat Britse militairen betrokken zijn bij mishandeling van Iraakse gevangenen. Een aantal Britse militairen is in verband met zulke incidenten veroordeeld, anderen wachten nog op hun proces.