Valentijn 2006: 'Ik wil je hard'

De romantiek lijkt ver te zoeken rond deze Valentijnsdag. Geen 'stille aanbidders' die zoete kaarten sturen, maar 'wraak' en 'seks' zijn dit jaar de thema's.

Met één knie op de grond en een roos in zijn mond, brengt de ware Jacob vanonder het balkon een serenade ten gehore. Slechts in een droom, want die tijd is voorbij. Anno 2006 kan via internet voor slechts 14,95 euro een liefdessong naar je geliefde worden opgestuurd. De romantiek op Valentijnsdag lijkt verdwenen.

Stille aanbidders hebben niet meer het alleenrecht op 14 februari. Ook exen, gedumpte minnaars of afgewezen scharrels kunnen nu een geheim kaartje sturen. 'Jij stinkt', staat op de wraak-valentijnskaart waarop een rat is afgebeeld. Nepkeutels zijn bij het valentijnspakket inbegrepen.

Dit wraakpakketje, dat bij The Amsterdam Dungeons verkrijgbaar is, komt volgens Frank Hartong degenen tegemoet die opzien tegen Valentijnsdag. 'Exen die zijn bedrogen of via een sms te horen hebben gekregen dat hun relatie voorbij is, kunnen nu ook op 14 februari een kaartje sturen.' De kaart vergelijkt de ontvanger met een rat, omdat ook zij 'ziektes met zich meedraagt en vooral 's nachts actief is'. Het verschil is dat ratten 23 tot 28 centimeter lang zijn en bovendien hoogst intelligent, aldus de alternatieve kaart.

Of het nou uit wraak of liefde is, een kaartje sturen op 14 februari is volgens woordvoerder Hanne Kluck van TPG Post nog steeds populair. Jaarlijks bezorgt de postbode tussen de 500.000 en één miljoen rode enveloppen. Niet alleen aan geliefden, maar tegenwoordig ook aan dierbaren. Voor de kinderoppas als dank voor haar inzet, voor oma die het zonder opa moet doen, voor een zieke vriendin om haar beterschap te wensen.

Dat pure romantiek en Valentijnsdag geen vaste combinatie meer is, illustreren de Boomerang-kaarten die gratis verkrijgbaar zijn in uitgaansgelegenheden. Een rood hartje met daarin de tekst: 'Ik wil je hard'. Een tweepersoonsbed waarboven 'Ehm...' staat. 'Wanna see how much I love you?', deze liefdesverklaring staat onder twee borsten, waarvan de beha wordt losgemaakt. Duidelijk zijn de kaartjes zeker. Romantisch? Allerminst.

Wie nog op zoek is naar een geschikte partner, kan morgen de hele dag speeddaten op www.mtv.nl. Bevalt de chatpartner niet, dan zijn er genoeg andere kandidaten. Voor mensen die morgen niet achter hun computer zitten, kan er in de internationale trein naar Antwerpen gespeeddatet worden. De Nederlandse Spoorwegen hebben een speciaal valentijnstreinstel ingericht voor vijftig vrijgezellen die in drie minuten kennis met elkaar mogen maken. In Antwerpen worden de geslaagde koppels bekendgemaakt.

Is een partner toch te veel van het goede, dan biedt de internetsite www.laagsteprijsveiling.nl uitkomst. Voor degene die het laagste unieke bod uitbrengt, is een escortdame beschikbaar om Valentijnsdag mee door te brengen. Cupido houdt zijn pijlen echter stevig vast.

Toch is de romantiek niet verdwenen, meent Sabine Stuiver, directeur van relatiebemiddelingsbureau Just2Match. Stuiver heeft onderzoek gedaan onder tweehonderdvijftig singles, waaruit naar voren kwam dat Valentijnsdag niet in de winter gevierd moet worden. Mei zou de beste maand zijn. 'Het wordt warmer, blijft langer licht en de mensen voelen zich aantrekkelijker.' Er is contact met 'Instituut Liefde in de stad' om dit plan uit te voeren. Misschien dat de romantiek op Valentijnsdag dan weer terugkomt.

www.theamsterdamdungeon.nl www.laagsteprijsveiling.nl www.yoursurprise.com www.mtv.nl www.boomerang.nl www.ns.nl

    • Anneke Polak