Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de macht van de allochtone kiezer tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. In deze uitzending de resultaten van een onderzoek naar het stemgedrag van nieuwe Nederlanders. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de plannen van zorgverzekeraars om mensen die ongezond leven meer verzekeringspremie te laten betalen. Ook reacties op het voorstel van staatssecretaris Van Geel (Milieu) om in Nederland nieuwe kerncentrales te bouwen. En een mogelijk andere opzet voor terbeschikkingstelling van gevaarlijke criminelen. Ned.3, 22.20-23.00u.

Pianiste Maria João Pires speelt in NPS Klassiek het tweede pianoconcert in f kleine terts opus 21 van Frédéric Chopin (afbeeelding). Het concert wordt uitgevoerd door het Chamber Orchestra of Europe o.l.v. de Russisch-Poolse dirigent E. Krivine. Ned.3, 23.55-0.35u. illustratie Delius Frederic Chopin Illustratie Delius Delius

documentaire

De toekomst: Roboliefde. Aandacht voor de ontwikkeling van robotdieren, die draadloos aangesloten op internet voor ouderen zorgtaken kunnen overnemen. Als de vergrijzing in dit tempo doorzet, moet in 2025 bijna een op de vier mensen in de zorg werkzaam zijn. Het beest leest e-mails voor, laat weten dat de kleindochter gebeld heeft en dat de afspraak bij de kapper eraan komt. Momenteel steekt Philips veel geld in het project i-Cat: een elektronische kat, en de universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de interactie tussen de i-Cat en bejaarden. Ned.3, 19.45-20.20u.

De slag van Verdun. Derde deel in een serie over de Eerste Wereldoorlog gaat over de slag bij Verdun. Enorme legers, kanonnen en andere wapens worden in de strijd geworpen. De menselijke tol is enorm: 750.000 doden en zwaargewonden. België 2 (Canvas), 20.50-21.35u.

China's Titanic. Toen Michael Hatcher de zeebodem uitkamde op zoek naar schatten, vond hij behalve een schat aan porselein ook een tragisch verhaal van verloren gegane levens. National Geographic, 22.00-23.00u.

Dokument: De nalatenschap. Frans Bromet volgt de nalatenschap van de familie Borst. Marijke en Ruthy hebben hun moeder naar het verpleegtehuis gebracht. Ze halen de zolder leeg en ontdekken spullen uit hun jeugd. Als ze afscheid nemen van het lege huis hebben ze moeite om hun emoties in bedwang te houden. Ned.1, 22.55-23.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Lousewies van der Laan vertelt wat zij wil bereiken als fractieleider van D66 en schrijver en dichter Adriaan Jaeggi over zijn nieuwe functie van stadsdichter van Amsterdam en over zijn nieuwe roman. Acteur Roeland Fernhout fungeert als klankbord. Ned.3, 19.00-19.45u.

Holland sport. Op de dag van de Olympische 500 meter een uitgebreid gesprek met oud-schaatser Jan Ykema. De zilveren medaillewinnaar van Calgary 1988 praat over zijn glorietijd als schaatser en over de zwarte periode waarin drugsgebruik zijn leven beheerste. Ned.3, 20.20-21.10u.

Studio sportwinter. Presentator Mart Smeets ontvangt in het meer dan 100 jaar oude Café Torino voormalig sprinter Troy Douglas, met wie hij de (wedstrijd-) dag doorneemt en vooruitkijkt naar morgen. Ned.2, 23.00-23.50u.

Informatief

16 Miljoen rechters. Vijfde aflevering in een serie juridische programma's waarin het publiek op de stoel van de rechter zit en het vonnis velt. Vanavond gaat het om baldadig jongerengedrag. Advocaat mr. Marcel van Gessel en officier van justitie mr. Oebele Brouwer behandelen een zaak over een groep jongeren die op explosieve wijze de confrontatie zocht met leeftijdsgenoten. Ned.3, 21.10-22.00u.

Olympische Spelen.

Sportjournaal. Rechtstreekse verslagen, samenvattingen en herhalingen uit Turijn met o.a. snowboarden (halfpipe dames), biatlon (15 km dames), rondelen (dames individueel) en kunstrijden (vrije kür dames). Vanaf 19.45 uur reportages en interviews over de 500 meter heren en live verslag van kunstrijden met o.a. de vrije kür voor paren. Ned.2, 18.00-23.00u.

Drama & KUNST

Life on Mars. Slotaflevering van een Engelse misdaadserie over een detective die na een ongeluk in de jaren zeventig terechtkomt. Met: John Simm, Philip Glenister, Liz White e.a. BBC1, 22.00-23.00u.

Casanova. Derde deel van een 4-delige Engels kostuumdrama van Sheree Folkson over het leven van vrouwenverslinder Giocomo Casanova. Nu Henriette met Grimani getrouwd is, heeft Casanova niets meer in Venetië te zoeken. Met een gebroken hart vertrekt hij voor een reis door Frankrijk en Engeland en beleeft onderweg tal van amoureuze en andere avonturen. Met David Tennant, Peter O'Toole, Rose Byrne e.a. België 1 (Canvas), 22.05-22.50u.

Film 2006. Vanavond met o.a. acteur en regisseur George Clooney over Good night, and good luck, . Verder Philip Seymour over Capote en Pierce Brosnan over The matador. BBC1, 0.05-0.35u.

amusement

Beauty & the nerd. Aflevering in de Amerikaanse serie waarin acht mooie maar niet al te slimme vrouwen worden gekoppeld aan acht briljante mannen, die op het gebied van sociale vaardigheden achtergesteld zijn. De gevormde stelletjes moeten computers repareren, mode-makeovers verrichten, zingen in een karaoke-bar en strippoker spelen om kans te maken op de hoofdprijs van 250.000 dollar. Gedurende deze competitie brengen de nerds hun intellect over op de dames, terwijl de beauties de looks van de mannen opleuken. RTL5, 22.30-23.25u.