Reisopera: probleem met China

De Nationale Reisopera is in onderhandeling met de Chinese Communistische Partij over het libretto van een nieuwe Nederlandse opera over Tzu-hsi, de laatste keizerin van China. Enkele eerste versies van het stuk, dat ook in Shanghai zou moeten worden opgevoerd, zijn inmiddels afgekeurd.

De Engelstalige opera, die Hôtel de Pékin gaat heten en in 2008 het nieuwe Muziektheater in Enschede moet openen, wordt in opdracht van de Nationale Reisopera gecomponeerd door Willem Jeths op een libretto van Friso Haverkamp. Guus Mostart, de intendant van de Nationale Reisopera, wil graag dat het stuk ook is te zien in het nieuwe operatheater in Pudong, de zakenwijk van Shanghai.

Een voorwaarde voor de voorstellingen in China is dat het libretto door de Chinese censuur wordt goedgekeurd. De Chinezen zijn daarbij gericht op esthetiek, niet op een interpretatie van de Chinese geschiedenis. Librettist Friso Haverkamp heeft volgens Mostart totnutoe die Chinese bezwaren ervaren als 'een bevrijding' omdat die hem dwongen tot een andere blik op het stuk.

Mostart is niet van plan zich neer te leggen bij alle Chinese officiële opvattingen en trekt voor de censuur een duidelijke grens. 'Er ligt daar nu een wat ons betreft laatste versie ter beoordeling. Als ook daartegen bezwaren zijn, houdt het voor ons op en is het finito.' Ook over de financiering van de eventuele voorstellingen in China zijn de onderhandelingen nog niet rond.

Friso Haverkamp maakte eerder libretti voor twee succesvolle opera's van Guus Janssen bij de Nederlandse Opera: Noach (1994) en Hier (2000). De Nationale Reisopera heeft een andere compositieopdracht verstrekt aan Micha Hamel, die een 'tragische operette' zal schrijven.

In het volgende seizoen komt de Nationale Reisopera met voorstellingen van Manon van Massenet, The Mikado van Gilbert en Sullivan, Die Entführung aus dem Serail van Mozart, Hänsel und Gretel van Humperdinck en Boris Godoenov van Moessorgski in de oorspronkelijke versie.