Referendum over Thaise grondwet

De Thaise premier Thaksin Shinawatra is bereid tot een referendum over de grondwet, die volgens tegenstanders de regering te veel macht geeft. Dat maakte Thaksin zaterdag bekend, enkele uren voordat 50.000 Thai in Bangkok riepen om zijn aftreden.

'Als een meerderheid [..] zegt de verandering te willen, dan zullen we bespreken hoe dat kan', meldde Thaksin in zijn wekelijkse radiotoespraak. Volgens Thaksins belangrijkste tegenstander, mediamagnaat Sondhi Limthongkul, doet Thaksin de handreiking omdat hij 'met zijn rug tegen de muur staat'.

De premier kwam in 2001 aan de macht met beloftes van democratisering, maar ondervindt groeiende weerstand omdat hij corrupt en te autocratisch zou zijn. Afgelopen weken kwam de stedelijke middenklasse in opstand wegens een omstreden zakendeal door Thaksins familie. Die verkocht haar telecombedrijf Shin Corp. (1,55 miljard euro) belastingvrij aan een Singaporese investeringsmaatschappij.

Activisten, vakbonden en studenten hebben vorige week onder Sondhi's leiding een alliantie gevormd om Thaksin tot aftreden te dwingen en de Shin-verkoop terug te draaien.